Вчера лидерът на БСП изнесе данни, че Цветанов е извършвал нерегламентирано подслушване на политици, обществени личности и представители на бизнеса.

Тази сутрин Сергей Станишев дойде да коментира данните в сутрешния блок на bTV. По телефона бе включен и Цветанов от централата на ГЕРБ, която е няколко етажа над студиото. Той обаче се изпокара със соцлидера и след 3 минути слезе, за да бъде "лице в лице" с него. Това обаче не се хареса на Станишев, който отбеляза, че ако ще дебатира с някой от ГЕРБ, това е Бойко Борисов, а за спор със Цветанов би пратил някой от заместниците си.

"МВР не е плод и зеленчук. Всички документи се регистрират. МВР не е разграден двор", отговори Цветанов на въпрос дали е възможно следите на незаконните подслушвания, обявени от Станишев, да бъдат заличени.

"Искам да Ви върна във времето, когато бе премиер Станишев. След атентата срещу в. "Галерия" искам да Ви кажа, че СДОТО премина на специално подчинение към политическия кабинет на БСП", защити се Цветанов и още веднъж повтори изявлението си от вчера, че подслушване, разпоредено докато е бил вътрешен министър, не е правил, защото знаел законите.
 
По думите му, използването на специални разузнавателни средства става с много ясен нормативен регламент и никога досега министър на вътрешните работи не е разпореждал и нямало как да разпореди, защото в нормативната уредба подобни подслушвания нямало как да бъдат реализирани.

И ако се докаже, че Цветанов е дал нареждане да се прави подслушване, аз заявявам пред цяла България, че се оттеглям от политиката, разпалено увери зам.-шефът на ГЕРБ и добави, че ще се извини публично на целия български народ.

Той попита Станишев дали като лидер на политическа формация, както и на европейските социалисти, би се извинил и на свой ред оттеглил от политиката, ако се окаже, че внесената в прокуратурата информация не е вярна.

Когато приключи проверката на прокуратурата двамата със Сергей Станишев, трябва да се явим и да се извиним на българските граждани, призова той.
Цветанов поиска да не дискредитира повече институциите по този начин, задоволявайки политическите си пристрастия в предстоящата кампания за партията му.
Според него не може политици, които се стремят да управляват страната да използват анонимни сигнали. Вие вчера компрометирахте България с тази информация, обвини го той.

Способите и методите, които се прилагат в оперативната работа, са класифицирана информация, каза на въпрос има ли такъв автомобил, оборудван за подслушване, за какъвто се твърди в сигнала.

Цветанов запита Станишев, защо първо не е дал информацията на прокуратурата, а след нейната проверка да говори пред медиите.
В отговор лидерът на БСП обясни, че сигналът е бил твърде сериозен и обезпокоителен, за да не го оповести.
"Кое му е сериозното, господин Станишев. При мен знаете ли колко сигнали за вас пристигат и аз ли да тичам в прокуратурата", репликира Цветанов, цитиран от "Дневник".

Станишев бе по-умерен в тона си и поиска прокуратурата да си свърши работата. На призива да се извини и да подаде оставка обясни, че просто е изпълнил своя дълг. Той обаче добави, че ще се извини, ако не се потвърди информацията.
"В ситуация, в която Цветан Цветанов продължава да управлява МВР, кой според вас ще си сложи името", отговори Станишев на въпрос за анонимността на сигнала за подслушване, цитира го БГНЕС.
Относно инициали, които са изнесени и дали има такива служители, отговори, че има такъв сигнал, а дали има такива служители – трябва да се провери, съобщи "Фокус".

Не е тайна, че в България цари усещане за дълбока полицейщина, каза лидерът на социалистите.

Дали оповестяването на т.нар. български "Уотъргейт" е "политическа димка" преди предсрочните избори, Станишев заяви: "БСП е печелила и губила избори в продължение на 23 години. Единственият път, когато не признахме и оспорихме резултат бе на президентските и местните избори през 2011 г. и най-вече президентските".

Двамата политици си размениха и позабравени обвинения – Станишев припомни на Цветанов как обявил за убийци лекари от Горна Оряховица заради медицинска грешка, а бившият вътрешен министър намеси скандала с парите за български PR „Хохегер”, при който „голям процент от тези 3 млн. лева прибра вашата приятелка и спътница в живота (Моника Йосифова - бел.ред)”.

Изненадващо, спорът между двамата завърши с ръкостискане и Цветанов напусна студиото.

Председателят на БСП поиска в други случаи, когато гостите на телевизионното студио атакуват БСП, представители на партията да имат също правото като Цветанов да влизат в студиото и да отговарят или да се намесват в чуждите интервюта. Станишев бе категоричен, че ако трябва, дори ще сложат дежурен от ръководството на БСП, който да има готовност да се включва в телевизионните интервюта, ако водещите му дадат същите възможности като тези на зам.-председателя на ГЕРБ.

Имало ли е незаконно подслушване?