Станишев коментира пред bTV, че БСП не се цели във властта, а иска да реализира промяна и затова е съставено настоящото правителство, което е с ясни ангажименти. Той препоръча да не се съди по хората в кабинета, а по действията им.

Лидерът на БСП се обяви не за политически решения на министрите, а за работа за гражданите.

По повод коментарите на съпартиеца си Татяна Дончева, която заяви преди дни, че министрите в кабинета на Пламен Орешарски са посочени от приятелския кръг на семейство Станишеви, ТИМ и кръга "Монтерей", Станишев каза:

"Всеки е свободен да изказва всякакви мнения, това обаче няма нищо общо с действителността".

Той подчерта, че вътрешния министър Цветлин Йовчев (когото Дончева свърза с ТИМ, кръга "Монтерей и депутата от ДПС Делян Пеевски), е личен избор на премиера. Орешарски имаше много по-голям избор, отколкото аз като премиер на коалиционно правителство през 2005г, посочи Станишев.

Няма тайни договорки, има ясна позиция на всички партии, категоричен бе лидерът на социалистите и допълни, че архитектът на кабинета "Орешарски" не е той, а българските граждани.

„Хората искат стабилност, искат промяна, искат работещо правителство с ясни ангажименти. Само че с ГЕРБ няма как да се случи промяна. Излизат все повече наяве истините за онова управление, което мачкаше всичко. Не се боря за власт за себе си, имам кауза на промяната”, допълни лидерът на БСП.

Има много сериозни данни за това, че е имало незаконно подслушване и човекът, който трябва да отговаря за това, е министърът на вътрешните работи, а именно Цветан Цветанов, коментира и Станишев въпроса дали бившият МВР шеф ще бъде подведен под отговорност. Той подчерта, че в лицето на Цветлин Йовчев България за първи път има вътрешен министър, който е професионалист, а не политическа фигура.

Моделът на насилие, на подслушване, на газене на хора трябва да спре, допълни още Станишев.

Той посочи, че никога не е имал тайни договорки с ГЕРБ или с лидера им Борисов. Затова, аз съм един щастлив човек, заяви Станишев по повод твърденията на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който подозира тайни отношения между БСП и ГЕРБ.

Лидерът на социалистите изрази мнение, че Волен Сидеров следва свой собствен сценарий, защото не иска да участва в този на Бойко Борисов. Бившият премиер разби и смачка партията на националистите за благодарност, че правителството на ГЕРБ е било избрано с подкрепата на „Атака”, посочи още Станишев.