Това обяви в словото си председателят на БСП Сергей Станишев при старта на 48-ия Конгрес на партията.

В словото си лидерът на БСП не пропусна да спомене инициативата на президентът Георги Първанов, да излезе с втора лява листа за Европейските избори. Според Станишев това е удар в гръб за левицата, за която тези избори са особено важни в европейски мащаб и всеки глас е от значение.

Станишев не пропусна и инициативата на настоящия президент Плевнелиев за референдум по части от Изборния кодекс. "След като започнаха подписка за референдум, ние можем да се обърнем към хората по същия начин, но с по-важни въпроси. Задавам въпроса – няма ли да предизвика по-сериозен обществен интерес въпрос за вида на данъчната система? Дали да е пропорционална или да се замени с прогресивна? Или дали да не се криминализира неизплащането или забавянето на социалните въпроси?, попита риторично пред Конгреса Станишев.
Той коментира идеята та ГЕРБ да събере 500 хил подписа за референдума предложен от Плевнелиев.

Според Станишев има и други въпроси, за които има нужда от яснота и категорична позиция на обществото. Това, което се цели, е изборите да не са европейски, а да си затънем в българските проблеми. Да плашат куче със салам. Нас да ни плашат с подписка. Страхувате ли се? Виждам, че не”, заяви Станишев във връзка с подписката за референдум, който да се проведе с изборите за Европейски парламент.

Станишев получи силна подкрепа на Конгреса от премиера Пламен Орешарски и лидерът на ДПС Лютфи Местан, който му пожела БСП да бъде първа политичиска сила на изборите.

Междувременно мним Георги Първанов се появи на Конгреса на БСП, въпреки че членовете на АБВ обявиха, че няма да присъстват на събитието. Като президента и лидер на АБВ се представи актьорът Стефан Рядков. Той обаче не беше допуснат до залата, в която са се събрали социалистите.

Тази година заседанието на 48 Конгрес на столетницата се провежда в зала 3 на НДК, а не както е традиция в най-голямата зала 1. Мерките за сигурност за засилени заради присъствието на министър-председателят Пламен Орешарски и министри от кабинета.

Вчера пък кметът на Перник Росица Янакиева коментира, че няма как да присъстват на заседанието. „С колегата Веселинов сме получили партийно наказание и по тази причина не можем да участваме във Висшия форум на партията. Поне аз така мисля, четейки устава”, обясни пред Дарик Янакиева.