Повод бе доклад на ЕЦБ, според който страната ни изпълнява количествените критерии за членство в Еврозоната.
„Един поздрав към Станишев съм направил”, заяви министър-председателят и прочете данни от Европейската централна банка.

По думите му обаче на този етап страната ни няма да влиза там, цитира го БТА.

„Тъй като много страхове в българите искаха да насадят. Просто - още една мечта на Станишев, която имаше – влизането на България в Еврозоната, нашето правителство го изпълни”, коментира премиерът и цитира данните за дългосрочния лихвен процент, дефицита и инфлацията.
Преди месец обаче стана ясно, че според ЕЦБ липсват необходимите "юридически условия" за влизане на България в Еврозоната, включително пълна независимост на Централната банка на страната.

При разглеждане на числовите критерии в края на документа от ЕЦБ Бойко Борисов коментира: „Ау, Обединеното Кралство колко е назад. Ау, ау!” и допълни: „Прати им го това на Орешарски и Станишев в едно пликче, комплимент”, нареди премиерът.

"Ако бяхме оставили Станишев и Тройната коалиция, щяхме сега да сме с гърците, на същото дередже, че и по-лошо, защото на тях, заради еврозоната има кой да им помогне. На нас нямаше кой да ни помогне", коментира още Борисов.

Той коментира темата и вчера, като заяви, че само България, Швеция и Финландия отговаряли на условията за членство (всъщност премиерът бърка Финландия с Дания).

Днес депутатът Димчо Михалевски от БСП заяви по повод изявленията на премиера: „Тези данни са благодарение на три правителства преди него, които увеличаваха фискалния резерв и намаляваха държавния дълг. За съжаление настоящото правителство за три години успя да намали фискалния резерв с 3 млрд.лв., да увеличи дълга с 3 млрд.лв. да вземе от държавните предприятия 1 млрд.лв."
Той обяви, че социалистите ще се възползват от доклада, който Бойко Борисов ще изпрати като честитка, и ще инициират писмо до ЕЦБ с молба да ни приемат в Еврозоната, цитира го пресцентърът на партията.