Заради няколкото случая на нападения, зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева съобщи в средата на юли, че на хората ще бъдат раздадени спрейове и фотокапани.

Спрейовете са направени специално срещу нападение от гризли - това са мечките, които атакуват най-често хората. Затова експертите са сигурни, че те ще са достатъчно ефективни и срещу кафявите мечки у нас, съобщи bTV.

„Спреят принципно се използва, за да могат да се подлютят ноздрите и очите на мечката, за да може тя да спре атаката. В противен случай, тя ще ви нападне и много бързо ще бъде до вас. Така че, спреят би трябвало да се използва хладнокръвно, без да се паникьосвате, защото паникьосате ли се, тръгвате да бягате, а мечката е достатъчно бърза”, каза инспекторът от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Валери Георгиев.

Експертите обясняват, че употребата му е лесна. Когато мечката приближи, предпазителят трябва да се махне и спреят да се натисне.

„При натискане на спусъка излиза аерозолен облак, който обаче е консистентен и остава във вид на облак срещу животното, срещу което е изпръскан и това дава още един шанс на този, който държи спрея, да избяга.
И най-важното - облакът спира атаката на самото животно и то се разколебава”, каза Галина Симеонова, изпълнителен директор на ПУДООС (Предприятието за управление на проекти за опазване на околната среда към МОСВ) .

За да има ефект от спрея, човек трябва да се намира най-много на 9 метра от мечката. До края на следващата седмица у нас ще пристигнат и 10 фотокапана, които ще бъдат дадени на хората в най-застрашените райони.

Наскоро еколози посъветваха хората в 20 села в Смолянска област като видят мечка, да лягат по корем.