Това отбелязва ИТАР-ТАСС по повод на размяната на арестувани по обвинение в шпионаж лица между Русия и САЩ, пише БТА. Известност получават само няколко подобни случаи.

Така например на 10 февруари 1962 г. съветският разузнавач Уйлям Фишер (по-известен като Рудолф Абел), който е арестуван през 1957 г. в Ню Йорк, е разменен за американския летец Франсис Пауърс, чиито разузнавателен самолет Ю-2 бе свален над Урал на 1 май 1960 година. Размяната е извършена на моста Глиникер-Брюке на границата на Западен Берлин и ГДР, който по-късно стана известен като "Моста на шпионите".

На 11 октомври 1963 г. арестуваните в Съветския съюз разузнавачи Марвин Макинен и Валтер Чишек са разменени за съветските агенти Иван и Александър Егорови.

На 18 декември 1976 г. на летището в Цюрих разменят дисидента Владимир Буковски за генералния секретар на чилийската компартия Луис Корвалан.

На 27 април 1979 г. съветските власти освобождават от затвора и изпращат в САЩ петима дисиденти - Едуард Кузнецов, Марк Димшиц, Александър Гинсбург, Валентин Мороз и Георгий Винс в замяна на двама съветски разузнавачи - Валдик Енгер и Рудолф Черняев.

На 12 юни 1985 г. на моста Глиникер-Брюке става размяна на 23-ма агенти на ЦРУ, арестувани в различни държави от Източния блок, срещу четирима агенти на КГБ.

На 11 февруари 1986 г. на същия мост разменят девет души. СССР освобождава дисидента Натан Шарански и трима предполагаеми агенти на западни разузнавания в замяна на арестуваните в Ню Йорк съпрузи Карл и Хана Кехер (сътрудници на чехословашкото разузнаване), съветския разузнавач Евгений Земляков, поляка Йежи Качмарек и германеца Детлеф Шарфенорт.

Между 28 септември и 5 октомври 1986 г. в замяна на арестувания в САЩ служител на постоянното представителство на СССР в ООН Генадий Захаров американците получават шефа на кореспондентския пункт на списание "Ю Ес нюз енд уърлд рипорт" в Москва Николас Данилоф, арестуван по подозрение в шпионаж, и основателя на Московската хелзинкска група Юрий Орлов.