Това той е заявил днес в телефонен разговор с лидерите на Канада и Мексико. Новина точно в обратния смисъл бе разпространена няколко часа по-рано и предизвика сътресения на финансовите пазари в Северна Америка.

"Президентът Тръмп се съгласи засега да не прекратява действието на НАФТА", се посочва в изявление на Белия дом, цитирано от Асошиейтед прес.

Доналд Тръмп, мексиканският президент Енрике Пеня Нието и канадският премиер Джъстин Трюдо "са се договорили да процедират бързо, според необходимите вътрешни правила, за предоговаряне" на търговското споразумение "за благото на трите страни".

Белият дом подчертава, че държавният глава е провел "приятен и продуктивен разговор".

"За мен е чест да модернизирам НАФТА чрез преговори", вярвам, че крайният резултат ще направи "тези три страни по-силни и по-добри", е заявил Тръмп.

Проект за указ?

По-рано Асошиейтед прес, съобщи, че президентът обмисля да подпише проект на указ за излизане от Северноамериканското споразумение. Агенцията се позова на източник, пожелал анонимност. Тя уточни, че ставало дума само за една от няколко обсъждани  възможности.

В предизборната си кампания американският държавен глава многократно негодуваше срещу споразумението, подписано през 1992 година от САЩ, Канада и Мексико, определяйки го като "катастрофа".

Неотдавна в обръщение към Конгреса Тръмп заяви, че САЩ са загубили заради НАФТА една четвърт от работните места в производството.

Валутни сътресения

След като в медиите изтече информация за предстоящо излизане на САЩ от споразумението, канадският долар и мексиканското песо силно поевтиняха спрямо щатската валута, посочва Ройтерс.

Курсът на песото се срина с близо 1,5 на сто само за час, а канадският долар загуби около 0,45 на сто от стойността си.

На фондовите пазари в съседните на САЩ страни също бяха отчетени спадове.

Евентуални спънки в търговията между трите страни по споразумението могат да доведат до хаос в автомобилостроенето и други сектори, в които компаниите печелят от нулевите мита и сравнително евтината работна ръка в Мексико.