Това каза днес президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА. "Постигнахме добър напредък по този пакет от мерки, чиито подробности ще можем да съобщим на 26 октомври", каза още Ван Ромпой. Той бе предложен днес за шеф на Еврозоната.

"Споразумението между Франция и Германия по антикризисните мерки на ЕС е необходимо, но то е недостатъчно - необходимо ни е решението на всички европейски страни за утвърждаването на антикризисните мерки", подчерта президентът на ЕС. Всякакви промени на основните документи на ЕС ще се приемат само на равнище Европейски съвет на 27-те, каза Ван Ромпой.

Германският канцлер Ангела Меркел призова днес Италия да намали така дълга си, че да възстанови доверието на пазарите. На съвместна пресконференция с френския президент Никола Саркози Меркел, цитирана от Франс прес, подчерта, че "доверието не се печели единствено с (финансови) крепости", като изградената от еврозоната, и затова е важно италианският държавен дълг "да бъде намален надеждно през идните години". Италия е голяма икономическа сила, но Италия има и много високи дългове (120 на сто от брутния вътрешен продукт - бел. ред.) и трябва да ги намали през идните години, това са очакванията ни, подчерта Меркел.

"Мерките, които ще вземем в сряда, няма да бъдат последните", предупреди Меркел на пресконференция с френския президент Никола Саркози на днешната среща на високо равнище на ЕС в Брюксел. "Ако не постигнем растеж, по-голяма финансова дисциплина, ако повторим грешките от миналото, ние няма да преодолеем кризата", подчерта Меркел, цитирана от Франс прес. "Рекапитализирането на банките само по себе си не върши никаква работа", допълни германският канцлер. "Именно поради това ще трябва без съмнение да укрепим механизмите за контрол в еврогрупата. Именно поради това ще има още много мерки, които да вземаме", уточни Меркел.

Френският президент Никола Саркози заяви днес, че се очертава "твърде широко съгласие по укрепването на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), който цели да подпомага затруднените страни от еврозоната и породи силни разногласия през последните дни между Париж и Берлин, съобщи Франс прес.

Днес бе прието решение да се създаде европейско икономическо правителство, действащо под формата на редовните срещи на високо равнище на еврозоната, допълни президентът на ЕС. Лидерите на ЕС се споразумяха да поддържат баланс между съществуващите вече две форми на вземане на решения в Европа - срещите на високо равнище на ЕС и срещите на високо равнище на еврозоната.

По-късно в неделя се проведе и среща на върха на страните от еврозоната, която е завършила с уверения за постигнат много добър напредък при опитите
за решаване на дълговата криза в еврозоната.
Президентът на ЕС Херман ван Ромпой отбеляза на пресконференция в края на заседанието, че кризата се е оказала толкова дълбока, че взетите през последните две години мерки са се оказали недостатъчни и са необходими допълнителни усилия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.