Руският държавен глава даде единадесетата си годишна пресконференция в Международния търговски център в Москва, на която присъстваха над 1400 руски и чуждестранни журналисти, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"Никога не сме казвали, че там няма хора, които изпълняват определени задачи, включително във военната област. Но това не значи, че там има руски (редовни) войски", заяви Путин.

По думите му, Русия е готова да убеди сепаратистите в Източна Украйна, че е необходим компромис, за да се постигне политическо уреждане на конфликта.  Путин допълни, че Москва иска бързо уреждане на конфликта в Източна Украйна.

"Ние не сме заинтересовани от изостряне на конфликта. Напротив, заинтересовани сме от това конфликтът да бъде уреден колкото се може по-бързо, но само не чрез физическо ликвидиране на хора в Югоизточна Украйна", заяви той.

Владимир Путин нарече назначаването на бившия грузински лидер Михаил Саакашвили за губернатор на Одеска област "плюнка в лицето на украинския народ".

"Не стига че сложиха Украйна под управление отвън. Делегираха и подобни, с извинение, политически дейци. Саакашвили, мисля, не успя да получи работна виза за САЩ. И взеха, че го пратиха в Украйна, нека там да покомандва. Казаха на Украйна: не само че ще ви управляваме, ами ще пратим и хора, които да ви управляват, от по-цивилизовани страни, съседни или отвъдокеански. Ще ги сложим на ключови постове - във финансите, икономиката и т. н. Защото вие (украинският народ, бел. на ТАСС) не можете да го направите. Ето, други могат, а вие - не. От 45 милиона души не може да се намерят 5-10 честни, почтени, ефективни управленски дейци. Това е просто плюнка в лицето на украинския народ", добави Владимир Путин.

Путин призова украинското правителство бързо да одобри законодателство за произвеждане на местни избори, но каза, че Киев нарочно се бави.

Руският държавен глава отбеляза, че Москва няма да въвежда каквито и да било санкции срещу Киев, но във връзка с прекратяването на споразумението за свободна търговия, Украйна вече няма да се ползва с отстъпки и преференции.

"От 1 януари 2016 г. обаче прогнозираме влошаване на икономическите отношения с Украйна, тъй като сме принудени да вземем решение, че няма да работим с Украйна като с член на зоната за свободна търговия на Общността на независимите държави", обясни Владимир Путин.

Попитан дали Русия е готова да размени двамата мъже, които според Украйна са руски войници, за украинския пилот Надежда Савченко и други затворници, Путин отговори, че ако има някаква размяна, тя трябва да е равностойна, а подробностите може да бъдат обсъдени с украинските власти.

За отношенията с Вашингтон

Руският президент заяви, че Москва има готовност и желание да развива отношенията с Вашингтон, независимо кой е президент на САЩ.
Но "трябва първо да разберем кой ще е той" - новият американски лидер, добави Владимир Путин.

Посещението в Москва на държавния секретар на САЩ Джон Кери тази седмица "показа, че общо взето и американската страна е готова да върви към съвместно решаване на въпросите, които може да бъдат решени само съвместно", заяви Путин.

"Това по принцип вече е разумна позиция, която сме подкрепяли и ще я подкрепяме" и занапред, увери той.

Путин подчерта, че Русия никога не се е затваряла, когото и да избере американският народ.

"Те са, които през цялото време ни подсказват какво трябва да правим в страната си - кого да избираме, кого да не избираме, с какви процедури. Ние обаче никога не го правим, не се пъхаме в работите им", изтъкна той.

Путин за кризата в руската икономика>>>

Путин за операцията в Сирия>>>

Путин за отношенията с Турция>>>