По мнение на Вашингтон те са виновни за ескалацията на насилието и нарушения на човешки права.

На тези лица може да се забрани да влизат на американска територия и се лишават от възможност да получават американски визи, съобщи на пресконференция вчера говорител на Държавния департамент, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Имената на лицата по традиция не се оповестяват, но говорителят увери, че те са уведомени за решението на САЩ.

По думите на американския говорител тези лица представляват цялата командна верига, които са наредили да се използва сила срещу събралите се във вторник на Майдана.

"Те носят отговорност за случилото се във вторник вечерта", заяви служителят от Държавния департамент. Санкциите означават, че ако те поискат да им се издадат американски визи, ще получат отказ.

Той припомни, че през януари са били предприети аналогични мерки срещу първата група украински длъжностни лица. По думите на говорителя разликата между тогавашните и сегашните санкции е, че на тази група от около 20 души се налага пълна забрана да влизат в САЩ.

Междувременно опозицията и властта в Киев договориха "примирие и начало на преговорен процес". Днес в Украйна е обявен национален траур - 26 души загинаха през последните дни при размириците.

Външните министри на ЕС се събират днес следобед извънредно заради Украйна. Брюксел заплаши със санкции, но е малко вероятно такива да бъдат наложени предвид началото на преговорите в Киев.