Това са заявили източници в британското правителство, цитирани от вестник "Дейли телеграф" и ТАСС.

Източниците отбелязали, че обискът е бил обичайна проверка на самолета, пристигащ от "високорискова страна".

По-рано от Аерофлот съобщиха, че британските власти са извършили щателен обиск на самолета, принуждавайки членовете на екипажа да го напуснат и изолирайки командира му в пилотската кабина.

Според руската авиокомпания, подобни действия "абсолютно не съответстват на световната практика за провеждане на такива претърсвания".

Самолетът А-321 , изпълняващ редовен полет Москва-Лондон- Москва, е излетял обратно за руската столица снощи с три часа закъснение. След завръщането командирът на авиолайнера Виталий Митрофанов каза по телевизия Россия-24, че шестима британските служители с куче се качили на борда и казали, че трябва да извършат претърсване на борда за предмети, забранени за пренасяне.

Те извършили обиска без никакъв свидетел от екипажа, който е бил отстранен, и без да покажат никакъв протокол за резултата.

Руското посолство във Великобритания поиска с нота от британското външно министерство разяснение за случая.

"Станахме свидетели на още една груба провокация на британските власти. Сили на на граничната служба и митницата претърсиха самолета на "Аерофлот" извършващ полет 2582/2583 Москва - Лондон - Москва. Подобни неща се случват крайно рядко и по принцип са извънредни", заяви прессекретарят на посолството.