Сандро Гиргвлиани беше убит през 2006 година

Саакашвили беше признат за виновен за злоупотреба със служебното положение. Според следствието той обещал на тогавашния шеф на управление в МВР на Грузия да помилва лицата, осъдени за убийството на Гиргвлиани, а през 2008 година, заобикаляйки комисията по помилване, със свой указ помилвал Геронтий Алания, Михаил Бибилуридзе, Автандил Апциаури и Александър Гачав“, които били офицери от МВР, съобщи БНТ.

През 2014 г. прокуратурата обвини Саакашвили по делото за убийството на Гиргвлиани.

Бившият президент обаче напусна Грузия през 2013 г., няколко дни преди изтичане на мандата му, после живя известно време в САЩ и в Украйна. През 2014 г. срещу него бяха повдигнати обвинения за организирането на разправа с демонстриращите на 7 ноември 2007 г. срещу незаконното нахлуване в сградата на една телевизия и отнемането на имуществото на един бизнесмен, както и за редица други простъпки.

През май 2015 г. Саакашвили получи украински паспорт, а през декември 2015 г. беше прекратено грузинското му гражданство. Същия ден той беше назначен от за ръководител на администрацията на Одеската област. Половин година по-късно обаче подаде оставка и създаде политическата партия "Движение на новите сили на Михаил Саакашвили".

По-късно отношенията между украинския президент Петро Порошенко и грузинеца обаче се обтегнаха и на 26 юли 2017 година той го лиши от украинско гражданство. Мотивът беше, че Саакашвили "съзнателно е предоставил невярна информация или фалшиви документи", което било установено, след като украинските власти получили от Грузия документи.

В началото на декември напрежението ескалира и властите в Киев обвиниха Саакашвили в опит за сваляне на държавната власт и извършиха обиск в апартамента му. Край сградата избухнаха безредици на негови поддръжници. Самият бивш президент се качи на покрива и заяви, че Порошенко е крадец. По-късно, с помощта на протестиращите, които влязоха в сблъсъци с полицаите и измъкнаха Саакашвили от патрулката и той избегна ареста. Няколко дни по-късно обаче той беше задържан.