Тя уточни, че срещата й с представители на "Витоша ски", която анонсира в края на миналата седмица, е насрочена за понеделник.
Ще направя възможното, за да бъде окончателно изяснен въпросът с лифтовете
, каза Фандъкова, цитирана от БНР.

Кметът обясни, че юристите от Столичната общинска агенция за приватизация не виждат основания да се говори за неизпълнение на договора от стана на "Витоша ски", но по нейно мнение - "щом толкова време лифтовете не вървят, е редно да се обърнем към съда".

Лифтовете така и не тръгнаха през цялата зима, като от фирмата обявиха, че няма да ги пуснат, докато докато не бъдат обнародвани исканите от тях законови поправки, облекчаващи ски строителството.

Миналата седмица прирородозащитни организации настояха Столичната община да отнеме лифтовете от инвеститора "Витоша ски" заради неизпълнение на приватизационния договор.

След като заради протестите на "Орлов мост" отпаднаха спорните текстове от Закона за горите, президентът на българската федерация по ски Цеко Минев заяви, че лифтовете на Витоша и следващата зима няма да тръгнат.

Йорданка Фандъкова декларира, че няма да допусне ултимативен тон за лифтовете, още повече, че самата тя може да говори с подобен тон.
"Който е решил да притиска София и софиянци, не е постигнал много", предупреди столичният кмет и подчерта, че софиянци не могат да стават заложници на спорове за закони или на корпоративни интереси.

В отговор на настояване на бившия шеф на природен парк Витоша Тома Белев, който също беше гост на предаването, столичният кмет заяви, че след срещата в понеделник ще огласи "всичко от съдържанието на договора с "Витоша ски", което може да се покаже".

Фандъкова подчерта, че проблемите на Витоша не са свързани единствено и само с това дали да има или да няма ски-зона.

"Мисля, че ни липсва във времето един дебат за най-сериозния проблем – че гората си отива. Аз лично ще инициирам след лятната ваканция научна конференция, защото е редно да седнат учените на първо място, заедно с еколозите и представителите на институциите, за да повдигнат тази тема", заяви тя.