Проблемът възникна заради това, че единствено по тази бюджетна точка от дневния ред нямаше оферти и обосновка, както беше по всички останали, предаде "Правен свят".

Този пропуск бе отбелязан от Калин Калпакчиев, който попита дали е правена справка каква е годината на производство на ламината. Той предложи тази точка да се гледа отделно.

"Разбирам интереса ви и мотивите ви да се отдели тази точка", отвърна Димитър Узунов, който преди да стане член на съвета беше председател на Районния съд в Сандански.

Галина Карагьозова пък предложи точката да бъде отложена, за да се приложат ценови предложения.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче възрази - първо трябвало да се изхожда от действителните нужди, а не от това, че в РС-Сандански е работил Узунов.

"И имам известни съмнения, че мотивите на г-н Калпакчиев са мотивирани от грижата за ламината в този съд", добави той.

Според него сега не е моментът да се отлага искането, защото е декември и приключва бюджетната година.

Соня Найденова се възмути, че това е единствената бюджетна точка, към която няма приложени оферти, а такива са необходими и то поне три.

"Ще помоля председателката да не прави повече искания, за да е спокойна г-жа Найденова!", отвърна Узунов.

Цацаров пък реагира остро:

"Климатиците са закупени през 2000 г. и 2004 г. Знаете ли каква е температурата в Сандански, у вас климатикът от 2000 г. ли е? Хайде стига дребни заяждания, тази конюнктура е ужасяваща, това унижава хората! Идете в Сандански и работете с климатик от 2000 г. или си ги вземете у вас! За вас не е важен климатикът, а съдът."

Галина Карагьозова обаче се намеси с репликата, че се възхищава на главния прокурор за начина, по който обръща нещата наопаки.

Цацаров отговори, че точно на нея не ѝ се възхищава.

"Не държа да ми се възхищавате. Това е единственият съд, към чието искане няма оферти. Даването на климатици не е аргументирано с нищо", отвърна Карагьозова.

Калпакчиев добави, че това не е подход спрямо съда в Сандански и не е някакво предубеждение. По думите му начинът, по който е направено самото предложение, поставя съдиите в това неудобно положение. И има още 112 районни съдилища, подчерта той.

Предложението за отлагане не бе прието, а с 13 на 4 гласа мнозинството одобри вътрешно-компенсаторната промяна за закупуване на климатици.