Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив, предаде БГНЕС.

Съдът намери за виновен Лечков в това, че като кмет на Сливен на 19 февруари 2010 г. е превишил правата си и ощетил държавата с 14 642 лева. На тази дата със своя заповед той не само разпоредил да се почистят дерета около село Тополчане и още 2 села, но със същата заповед наредил на фирмата-изпълнител "Екоседимент" от София и да изнесе инертните материали за своя сметка. Отделно и фирма "Напоителни системи" понесла щета в размер на 3882 лева. Един от мотивите на съда е, че инертните материали са изнесени без проект и без контрол.
Съдът оневини Лечков по обвинението, че с действията си бил нарушил и закона за бедствията и авариите.

"Ще обжалвам, разбира се", заяви, след като чу присъдата си Лечков. Според него той е изпълнил коректно задълженията си при обявената кризисна ситуация, заради наводненията в трите села. "Ключът на палатката е в това, за което винаги настоява прокурорът - да бъда лишен от право да заемам отговорни постове", добави екскметът.

Това е третото от поредицата дела срещу бившия кмет на Сливен, което се гледа в Стара Загора поради отвод на съдиите Сливен. На едното Лечков бе оправдан, другото продължава.

През септември 2011 г. тричленен състав на Ямболския окръжен съд призна Лечков за виновен по обвинение в злоупотреба със служебно положение, довела до ощетяване на общината в размер на 671 368 лв. Тогава той също получи условна присъда от 3 години с 5-годишен изпитателен срок
През март тази година обаче Апелативният съд в Бургас отмени присъдата.

Общо девет са повдигнатите срещу Лечков обвинения, като три от тях вече са в съда. По първото дело, стигнало до съдебна фаза - за измама и търговия с влияние, той получи оправдателна присъда на първа инстанция от Окръжния съд в Стара Загора.

През октомври 2011 г. Йордан Лечков загуби изборите за кмет на Сливен на балотаж. За него гласуваха 23 420 души - 43,28%, и кмет стана кандидатът на БСП ген. Кольо Милев.