22-годишният Евстати Е. и Милен М., на 24 години, ще бъдат съдени за отвличане по особено мъчителен и опасен за здравето на пострадалия начин, отнемане на чужд автомобил и вещи, както и противозаконно унищожаване на чужда движима вещ.

Вечерта на 17.12.2016 г. двамата пристигнали в Козлодуй, където посетили заведение „Жокерс“ и дискотека „Фор Ю“, където консумирали алкохол и останали до сутрешните часове.

Към 8 часа те се обадили на таксиметров шофьор – Венцислав Т., за да ги закара в родното им село Хайредин. По време на пътуването Евстати наредил на водача да му даде ключовете от колата и да се премести на другата седалка, за да може да кара таксито. След отказа му с довода, че това е служебен автомобил, Евстати му нанесъл два удара с ръка и му разбил носа.

Тогава шофьорът се преместил на дясната седалка и направил опит да избяга, но не успял, тъй като бил хванат от Милен. Другият потеглил рязко с колата в посока с. Ботево, като през цялото време водачът бил удрян с юмруци по главата.

На около 20 м от язовира до селото, който по това време бил заледен, Евстати  спрял колата и заедно с Милен започнали да бутат таксиметровия шофьор към водата. Венцислав успял да се задържи на повърхността на язовира, тъй като ледът не се счупил. След това той отново бил завлечен в автомобила, с който се насочили към с. Хайредин.

Междувременно обвиняемите счупили средното огледало на таксито, задните стъкла, отскубнали и изхвърлили монтираните радиостанция и касов апарат.

По пътя спрели и извели шофьора навън, започнали да го ритат в корема и да го удрят по главата, след което го избутали в реката, като температурата на въздуха била около 0 градуса. С псувни и закани, двамата повторили това няколко пъти.

След като Венцислав бил изваден от водата чрез завързано за лявата му ръка въже, Евстати и Милен започнали да го ритат и да стъпват върху лицето му.

Впоследствие те изхвърлили в реката мобилния му телефон, завързали го за задната дясна пружина на колата и започнали да го влачат по пътя за местността „Крешката“. Дори след като Венцислав загубил съзнание, двамата продължили да издевателстват над него, докато горивото на колата не свършило.

Тогава започнали за чупят всичко, което имало във вътрешността на таксито, отнели оборотните 140 лв., медицинска гривна и сребърен ланец от пострадалия, след което го завързали за предната дясна врата и си тръгнали.

Около обяд шофьорът бил открит от случаен минувач, който сигнализирал в полицията. Венцислав бил транспортиран до болницата във Враца, където преминал продължително лечение.

По делото е била назначена видео-техническа експертиза, с която от мобилен телефон, собственост на Евстати, са извадени снимки, ясно показващи част от мъченията, извършили заедно с Милен.

Двамата обаче не се признават за виновни и отказват да дават обяснения по случая. Предстои насрочване на делото от съда, уточниха от прокуратурата.