Мотивите са вече публично достъпни и публикувани в сайта на Кюстендилския окръжен съд, съобщи Дарик радио.

Заради забавянето, съдия Начев бе изслушан от Комисията към Висшия съдебен съвет, която следи делата с особен обществен интерес. По време на срещата било изяснено, че забавянето на мотивите е било по обективни причини.

На 4 ноември м.г. съдията оправда Пламен Галев и Ангел Христов по обвиненията за организиране и ръководене на престъпна група за изнудване и принуда. Начев постанови още, че подадените граждански искове срещу тях за близо 2 млн. лв. са неоснователни.
През декември, когато изтече срокът съдията да обяви мотивите си, той заяви пред журналисти, че не е длъжен да коментира.

Сега в мотивите на магистрата е записано, че не са налице категорични доказателства, установяващи по безспорен начин, че "подсъдимите Галев, Христов, Чакалов, Ангелов и Блатски (трима от приближените на двамата бизнесмени - бел. ред.) в различни комбинации помежду им, са формирали обща воля и са се подчинили на такава - да вършат определена категория престъпления или чрез внушаване на страх да извличат облаги".

"Възпроизвеждането на слухове в показанията на част от свидетелите, излагането на субективни мнения и предположения, не представляват доказателства по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс", пише още в решението на кюстендилския магистрат.

Общо 240 са делата с висок обществен интерес. Друго от най-шумните, което също беше проверявано, бе това срещу бизнесмена Марио Николов за документни измами за 7,5 млн. евро по програма САПАРД. Той бе осъден на 12 г. затвор, но предстоят още две съдебни инстанции.