Агенцията се позовава на Дмитрий Песков, прес-секретар на руския президент, който коментира предизборен видеоклип на Тръмп.

Отнасяме се негативно към подобно използване на образа на президента на Руската федерация – е заявил Песков и е добавил:

„За никого не е тайна, че демонизацията на Русия и всичко, което е свързано с нея, за съжаление е задължителен атрибут на американската избирателна кампания. Ние винаги сме изказвали съжаления по този повод и желаем все пак електоралните процеси да минават без такива препратки към нашата страна.“

Клипът на водещия претендент за номинация от Републиканската партия е насочен против Хилъри Клинтън, най-вероятен кандидат на демократите за президент. Той се излъчва от вчера по американските телевизии.

Видеото осмива предполагаемото поведение на Клинтън, „когато става дума да се противопоставим на нашите най-силни съперници“. Но съперниците са илюстрирани първо с Владимир Путин, който поваля противник в джудо схватка, а после с маскиран джихадист, насочил към зрителя пистолет.

После текстът продължава: „...демократите имат отличен отговор“ и идват кадри с Хилъри Клинтън, която буквално лае като малко кученце. Накрая е изобразен смеещият се Путин, а пояснението е: „Не трябва да бъдем обект на насмешки“.

АП уточнява, че е използван видеозапис от митинг на Клинтън в Невада, където тя шеговито е имитирала някаква предизборна реклама. Според агенцията клипът е „призван да демонстрира, че тя не става за поста президент“.

От предизборния щаб на бившата първа дама и бивш държавен секретар засега не са коментирали видеото за „най-силните противници“ на САЩ.

Дмитрий Песков е казал на днешната си среща с журналисти, че е запознат с видеоклипа на Тръмп, но не знае дали самият Путин го е гледал.

Москва и по-рано е реагирала против нападки по адрес на Русия в предизборната кампания в САЩ. На 11 март говорителката на външното й министерство Мария Захарова опроверга твърденията за "руска заплаха", споменати в кампанията и добави:

"Защо те постоянно разиграват тази карта? Трудно е да се каже, но ни идва да отговорим: "Момчета, пробвайте някак сами, без нас. Президентската кампания не може ли да мине без нас?".

От друга страна, в изявите си Доналд Тръмп е подчертавал, че ще разговаря с Путин и че иска добри отношения с Русия.