„Става дума за един метеорит, който изгоря при приближаването към Земята и се разпръсна на части”, уточни говорителката на Министерството извънредните ситуации Елена Смирних, цитирана от РИА Новости и Агенция "Фокус".
По последни данни 474 души са пострадали при падането на отломки от метеора и са потърсили медицинска помощ; 5 от тях са настанени в болници, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Данните постоянно се менят, тъй като регистрираме нови обаждания, отбеляза специалният пресцентър, който информира и за няколко града от областта.

Метеорът, прелетял над уралския град Челябинск, е паднал в езеро на 1 километър от град Чебаркул. Това сочат последни данни на оперативния щаб, сформиран по нареждане на губернатора Михаил Юревич.
Метеорен дъжд е регистриран в няколко области - в Тюменска, Свердловска, Челябинска и Курганска, както и в руската република Башкортостан, съпроводен със светлини, ударни и звукови вълни в долните атмосферни слоеве.

Хора, пътували за работа в Челябинск, са чули експлозия, видели са ярка светлина и са усетили ударна вълна, предаде Ройтерс.
"Отивах с кола за работа, беше доста тъмно, но изведнъж стана светло като ден", каза 36-годишният жител на Екатеринбург Виктор Прокофиев. "Почувствах се все едно съм бил заслепен от автомобилни фарове", каза той.

На централна улица в Челябинск били изпочупени прозорци, а рамките на витрините на някои магазини се огънали. Към 9,20 ч. местно време се чул силен шум, наподобяващ взрив. Ударната вълна била усетена в жилищни сгради в центъра на града.
"Стоях на автобусната спирка, където изпращах приятелката си. Тогава нещо проблесна и видях диря от пушек да прорязва небето, и усетих ударна вълна, която изпотроши прозорците", каза местен жител, представил се като Андрей.

Говорител на цинковия завод в Челябинск заяви, че в предприятието е пострадала стена, но няма заплаха за околната среда. Местен представител на властта заяви, че метеоритният дъжд може да е бил свързан с астероид с размера на олимпийски плувен басейн, който трябвало да премине покрай Земята на разстояние 27 520 км.
Според американската аерокосмическа агенция НАСА астероид с диаметър около 45 метра се очаква да премине покрай Земята по-близо от всеки друг подобен обект, откакто учените са започнали редовни наблюдения преди 15 години.

Представител на Института по астрономия на Руската академия на науките обаче опроверга информацията, че падналият метеорит е свързан с приближаващия се до Земята астероид.
"Тук става въпрос за абсолютно различни орбити, които нямат нищо общо една с друга. При астероида всичко е предсказуемо", изтъкнаха учените.


Метеоритните дъждове представляват падане на малки метеорити, образували се при пръсване на голям метеорит над Земята. През 19 и 20 век наблюдатели са регистрирали няколкостотин явления от този род, допълва ИТАР-ТАСС.