Ръководителят на подкрепяната от Запада сирийска опозиция Халед ал Ходжа заяви в кулоарите на Общото събрание на ООН, че при вчерашните руски въздушни удари в Сирия са загинали 36 цивилни и нито един опозиционен боец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Русия възнамерява не да се бие с ИДИЛ ("Ислямска държава"), а да удължи живота на (сирийския президент Башар) Асад", каза Ходжа в интервю за Ройтерс.

"Ударените днес от Русия райони в Хомс бяха районите, които се бориха срещу ИД и я прогониха преди година", написа вчера в Туитър Ходжа.

Лавров: Това са необосновани слухове

Външният министър на Русия Сергей Лавров отхвърли твърденията, че първите руски въздушни удари на сирийска територия не са били насочени срещу  "Ислямска държава".

"Слуховете, че ИД не е била мишена на тези удари, са абсолютно необосновани", заяви ръководителят на руската дипломация, цитиран в комюнике след среща с американския му колега Джон Кери в Ню Йорк.

Лавров добави, че не разполага с "никаква информация" за жертви сред гражданското население.

Ние много старателно следим ударите да бъдат точни, за да се поразят позиции, обекти, въоръжение на терористичните отряди, заяви руският външен министър.

По думите му, той е казал честно на американския държавен секретар, че Русия се намесва по молба на сирийската президентска институция, за да се сражава "единствено срещу ИД и другите терористични групировки".

Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН, заяви, че организацията не може да провери по независим път твърденията за загинали мирни жители, тъй като не разполага със свои сътрудници в района на предполагаемия удар.
 
Пентагонът не може да потвърди гибелта на мирни жители в Сирия от удари на руски бойни самолети. Американският министър на отбраната Аштън Картър призна това на пресконференция в своето ведомство, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Американската и руската армия може да проведат разговори още днес, за да се направи така, че да се избегнат непреднамерени конфликти между тях при въздушните им удари в Сирия, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след третата си среща тази седмица с Лавров.

Двамата обмениха идеи за потенциалните възможности за напредък по въпроса за политическия преход в Сирия.

Русия е поразила команден пункт на терористите

Русия е нанесла удари по време на около 20 руски полета в Сирия и е поразила 8 цели, свързани с групировката "Ислямска държава", обяви руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС и Ройтерс.
Вижте снимки >>

Руските въздушно-космически сили нанесоха точни удари по 8 обекта на терористичната група ИД на територията на Сирия. Бяха изпълнени около 20 полета на руски самолети, каза говорителят на министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

В резултат на ударите са били поразени складове с боеприпаси, въоръжение, горивни материали, военна техника, поясни говорителят.

Команден пункт на ИД, намиращ се в планинска местност, също беше напълно унищожен, каза той.

Всички удари са били нанесени след въздушно-разузнавателни мисии и уточняване на данни, получени от щаба на сирийската армия, поясни говорителят.

Обекти на гражданската инфраструктура и околни райони не са били поразени при ударите, добави Конашенков.

Сирия потвърди за ударите

Руската бойна авиация в сътрудничество със сирийската армия нанесе първите си въздушни удари "срещу позиции на терористите" в три провинции на Сирия, заяви източник от сирийските сили за сигурност.

"Руски и сирийски самолети днес извършиха няколко нападения срещу позиции на терористите в Хама, Хомс и Латакия" в северозападната и централната част на страната, уточни източникът.

След бомбардировката на руските самолети по позиции на джихадистите в гр. Хомс сирийската правителствена армия е преминала в настъпление. При проведената операция са били ликвидирани около 110 бойци, в това число 3-ма командири на терористичната групировка „Джабхат ан-Нусра“, явяваща се подразделение на „Ал-Кайда“ в Сирия.

Настъплението е било предшествано от артилерийски удари по ключови позиции на терористите, съобщиха от сирийското военно командване.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да бъде ли подкрепен президентът на Сирия?

АНКЕТА: Как светът да се бори с "Ислямска държава"?