“Във връзка с появилите се в българските медии съобщения, че българската компания „Овергаз“ не е уведомена за продължаването на доставките на природен газ от компанията „Газпром експорт“ за България, искаме да отбележим, че, според информацията от ръководството на „Газпром“, доставките ще продължат без прекъсвания по линия на държавната компания „Булгаргаз“ в обем 3 милиарда куб.м. , казват от руската компания.

Това количество отговаря на годишното потребление в страната“, съобщиха от МВнР.

За втори пореден ден премиерът Бойко Борисов събра на среща в Министерски съвет шефовете на енергийните дружества - БЕХ, НЕК и "Булгартрансгаз" във връзка с кризата.

Вчера премиерът Бойко Борисов събра по спешност ръководители на енергийни компании заради писмо от "Газпром" за доставките на газ.
За да не останат на студено близо 200 хиляди клиенти на "Овергаз", министър-председателят е разпоредил държавната компания "Булгаргаз" да осигури нужните количества синьо гориво на "Овергаз".

Още снощи от "Овергаз", макар и неофициално, опровергаваха информацията и посочиха, че няма такова писмо, а това е просто график за достваките само за три дни -30, 31-ви декемеври и 1-ви януари. И заявиха, че в средата на следващата година руската компания ще се изтегли от смесеното дружество с "Овeргаз".

От руското външнополитическо ведомство отбелязват, че доставките дори могат да бъдат увеличени. „С компанията „Овергаз“, сътрудничеството с която до сега задоволяваше не повече от 10% от годишното потребление на газ, продължават преговорите за разрешаване на натрупалите се през последните години търговски въпроси.

Ние няма да оставим България без руско „синьо гориво“, подчертават от руското МВнР.