Това каза пред БНТ от Москва министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във връзка с подписаните споразумения за централата, цитиран от "Фокус".
Той е в руската столица за заседанието на смесената българо-руската икономическа комисия.
По отношение на отправеното му вчера последно предупреждение от премиера Борисов, Трайков обясни, че това ще го коментира като се върне в София и след като министърът на финансите Симеон Дянков също се прибере от чужбина.

Вчерашният казус е наша вътрешна, българска работа, не засяга толкова руската страна. Към нея ние трябва да представляваме единна позиция", коментира Трайков.

От САЩ Дянков коментира, че "вероятно има някаква малка липса на комуникация – не по отношение на това какво се е подписвало, а дали подписаното задължава допълнително страната".
Ако се види, че ни трябва още време, ще поискаме, категоричен е Дянков.

Самият Борисов изрази очакването си двамата министри да се завърнат от чужбина (вицепремиерът е в САЩ -  бел. ред.), "за да се разберат".

Стана ясно, че Трайков и Дянков спорят за думата "парафира" в подписания договор. Според първия тя ни ангажира с обвързващата клауза до два месеца да има подписано споразумение за строителство на централата, но според втория това не е така. Юристи, вкючително и от НЕК, потвърдиха тезата на Дянков.

Атомната центала „Белене" ще бъде реализирана успешно, само ако отговаря на икономическите интереси на България. С това изявление се ангажира руският министър на енергетиката Сергей Шматко, след приключилата късно снощи в среща с Трайчо Трайков.
След двучасовите разговори двамата министри обявиха, че страните са готови да намерят решение по всички открити въпроси по „Белене”, включително и по цената на централата, предаде БНТ.

По настояване на Трайков с Шматко са обсъдили и въпроса дали цената на тока ще бъде достъпна за българките потребители.

Руският министър заяви още пред Трайков, че очаква съвсем скоро България да изплати дълга си от 7 млн. евро по проекта „Бургас-Александруполис” и да вземе окончателно решение за реализирането му. От своя страна Трайков заяви, че в момента се разглеждат материалите за оценката на въздействието на околната среда.

Междувременно стана ясно, че Трайчо Трайков ще бъде изслушан в парламента за ситуацията около АЕЦ "Белене" днес или утре.