Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос от народния представител Светослав Белемезов, във връзка с Националната стратегия за изготвяне на превантивни мерки по недопускане на етнически конфликти, цитирана от "Фокус" и БГНЕС.

По думите й според указаните на картата места, на органите на полицията в критичните райони са възложени специфични задачи.

Бъчварова посочи, че случаите в Гърмен и Орландовци през миналата година са показали, че проблемите могат да се решат чрез съвместните действия на държавни и общински институции на местно ниво.

"Основната причина за недостатъчната ефективност е липсата на координационни звена за съвместни действия. На местно ниво трябва да се подобри работата на местните комисии за обществен ред и сигурност", посочи министърът.

Румяна Бъчварова посочи, че основните цели на държавното управление е изграждане на среда на толерантност сред децата и младежите, създаване на условия за намаляване на риска от престъпления сред уязвимите групи, осъществяване на подкрепа за социална рехабилитация на освободените от затвори и социални домове, и изграждане на сигурна, безопасна и устойчива среда.

В размирната нощ на 23 май 2015 г. след скандал между жители на Гърмен и роми от местния кв. "Кремиковци", прераснал във физическа саморазправа, пострадаха четирима и бяха задържани 8 души. След това последваха серия от протести, като местните жители искат незабавно премахване на незаконните постройки в ромската махала. Най-голямата демонстрация бе на 2 юни, когато в Гърмен се събраха над 1000 души от цялата страна.