Това искане се съдържа в отворено писмо на бившия министър на правосъдието на Румъния (2004-2007 г.) Моника Маковей, което е изпратено до премиера Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министъра на образованието Меглена Кунева и Националния съвет за тристранно сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС.

В писмото си, с копие от което Агенция "Фокус" съобщава, че разполага, Маковей изразява загрижеността си по отношение на възможността за българските граждани, които са етнически румънци, особено онези, живеещи в селските райони в България, да изучават учебните предмети на румънски език.

„Миналата година към мен се обърнаха български граждани от румънски произход и ме информираха за трудностите на ромите с румънско потекло в България да изучават учебните предмети на румънски език.

За втори път сигнализирам за тези проблеми. Всички живеещи в България румънци трябва да бъдат признати и да бъдат третирани като национално малцинство в съответствие с международното право”, се посочва в позицията на Маковей.

„Без реална подкрепа от българската държава румънската общност се намира във финансова невъзможност да отстоява своите политически, социални и културни интереси.

Усилията на румънското правителство да осигури достъп до изучаването на предмети на румънски език бяха възпрепятствани от Министерството на образованието на България”, пише още Маковей.

„Съществуват трудности пред гражданите роми от румънски произход да заявят, че са румънци. Бих искала да приемете бюджет и подробен план за действие както и списък с конкретни мерки за запазване на езика и позволяване на воденето на занятия на малцинствени езици в училищата и във висшите учебни заведения.

Румънците би трябвало да изучават учебните предмети на своя собствен език, ако желаят това и би трябвало да им се позволи да запазят своята култура и да проповядват в църквите на румънски език”, допълва Моника Маковей.

Реакциите от българска страна не закъсняха

България е еднонационална държава и национални малцинства не съществуват. Възможностите за учене на майчин език съществуват в законодателството като свободно избираем език. Никой не пречи на нито един български гражданин да учи румънски или какъвто друг език си избере в съответното учебно заведение.

Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин на вчерашното заседание на Министерския съвет, се посочва в стенограмата на правителствената информационна служба.
В заседанието е било коментирано писмото от евродепутата Моника Маковей.

Писмото е скандална намеса в българските вътрешни работи, каза за "Фокус" българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Той бе категоричен, че проблем с румънските малцинства в България няма.

Депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев определи исканията на Моника Маковей като внушения. Той подчерта, че Стратегията за малцинствата в България се изпълнява доста добре.

„Госпожица Маковей нещо се объркала. В България няма румънско малцинство. Аз не го виждам никъде”, заяви съпредседателят на ПГ на ПФ Красимир Каракачанов.

„Ако говори за някакви румънски цигани, на мен ми е много интересно какви са те. Ако са румънски граждани, да си ги приберат в Румъния. Те там си имат и крал. Той е румънският крал на циганите, но се грижи за тях. Какви са тези румънски цигани в България, които трябва да ги учим на румънски и да им преподаваме на румънски?”, попита той.

Евродепутатът Моника Маковей тотално се е объркала, няма понятие „румънски цигани“ в България, такива животни няма, каза другият съпредседателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов.

„Да си гледа работата, каква е тая – Моника Маковей? За какво ще призовава? Да си гледат правата на циганите в Румъния“, каза Симеонов. Той препоръча на Моника Маковей да се погрижи за правата най-вече на унгарците в Румъния.

„Румънците в България се определят като власи. Не е зле да се знае този дребен, но съществен факт. Те са дошли тук като власи и продължават да се определят като такива”, каза директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

„Г-жа Маковей трябва да се разбере с Индия, тъй като в индийския парламент имаше запитване българските цигани да се обявят за индийци, тоест да имаме индийски етнос в България”, посочи още той.

Според световните правила не съществува групово признаване на малцинства. „Националната идентичност може да бъде индивидуално право на всеки човек. Що се отнася до историческия произход на ромите, те действително са индийци, смесени с египетски копти в движението на тази каста към Европа", коментира проф. Димитров.