„Политиката е средство да бъдем полезни, да търсим правилните решения заедно с народа”, добави Росен Плевнелиев по Нова ТВ.

Той призова Истанбулската конвенция да мине през парламента и да се обсъди текст по текст, а "не да се скрием". "Народът ни просто беше подведен. Не трябва да се провежда референдум", каза Плевнелиев

Трябва да има сблъсък с ясни аргументи, за да чуе народът и да избере - сега народът е излъган и заблуден, смята Росен Плевнелиев. Той призова: "Нека политиците се засрамят и се върнат към сърцевината на дебата. Длъжни сме да просветим народа, а не да го залеем с лъжи и манипулации".

Когато има тревоги в обществото, когато народът е разделен, държавният глава не мълчи, отправи Плевнелиев критика към Румен Радев. Ако в рамките на неговия мандат България започне да се отклонява все повече и повече от европейския си път, той няма да остане с добро в историята и рейтингът му няма да има значение, заяви Росен Плевнелиев.

Той повтори отново, че "много политици не смеят да говорят за Русия", дори от гледна точка на това какво се случва там, как елитът им избягал на Запад, заедно с децата си.

Плевнелиев
видя и хибридната война като инструмент, измислен от Русия. Според него хибридната война е измислена, защото така Москва избягва пряка намеса на НАТО. Може ли да има мир, когато най-силната държава в Европа анексира територия на свой съсед и подклажда тлеещи конфликти като в Грузия и Азербайджан, попита президентът Плевнелиев.

В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш, отбеляза той.
"Още със своята реч 6 месеца преди края на мандата, още като действащ държавен глава, аз казах, че политиката не е на всяка цена и не би следвало да бъде целта. Политиката винаги е средство, за да бъдем полезни, за да търсим заедно с народа и да намираме правилните решения и да постигаме прогрес. Оттогава досега аз вярвам, че давам малко по-различен пример.
Не съм тук за стола, нито за силата, нито за властта, но продължавам да работя по смислени проекти. Където и да съм, аз съм посветен на това. Именна затова една година след мандата аз излязох да кажа, че има живот след политиката, и че той никак не е лош”.