По-рано днес той отиде при протестиращите пред Министерството на икономиката и енергетиката, където бе посрещнат с викове "Оставка", "Иди си и ти" и "Мафия!".

Плевнелиев получи исканията на протестиращите и им благодари за активната  гражданска позиция.

Някои от исканията на протестиращите

Сред исканията са да не се разпуска Народното събрание и да се създаде програмен кабинет; промяна в изборния закон като се премине от пропорционална към мажоритарна изборна система; създаване на възможност на избирателите да отзовават народните представители от парламента; носене на съдебна и наказателна отговорност от министри и народни представители, както и създаване на 50 процента гражданска квота във всички регулаторни органи.

Протестиращите поискаха също и намаляване на квотите на предприятията, произвеждащи скъпа електроенергия в сметките за ток, като цялото електричество на АЕЦ "Козлодуй" се продава на вътрешния пазар.
Поискаха и връщане на електроразпределителните дружества в собственост на държавата, премахване на посредниците при продажбата на енергията, разсекретяване на договорите за производство и за продажба на енергия и търсене на наказателна отговорност на лицата, подписали неизгодни за държавата договори в тази сфера.
Протестиращите са за разтрогване на концесиите за доставка на вода и премахване на топлинните счетоводители.

Какво им каза президентът

"Нека днес да докажем, че вярваме в демократичните ценности и в бъдещето на България", заяви държавният глава на протестиращите и обясни, че желанието за диалог ще бъде отговорено и президентството ще бъде платформа за това.
Плевнелиев благодари, че са включили в своите искания идеята за създаване на обществен съвет, в който да участват представители на протестиращите граждани, синдикати, работодатели и други граждански организации. Представители на протестиращите ще участват и в създаването, и в работата на този обществен съвет. Следващата седмица съветът ще бъде свикан.

"Идеите на гражданите могат да бъдат реализирани само чрез институциите на демократичната правова държава", смята държавният глава, цитиран от прессекретариата на президентството.
Той апелира всички институции да мобилизират усилията си, за да отговорят на очакванията на гражданите.
"Надявам се да се постави началото на диалог, който да бъде конструктивен, да се запази правовия ред в държавата и да се гарантира стабилността на България", коментира още президентът.

"Не бягаме от проблемите, всеки трябва да ги дефинира точно и да е добронамерен да ги решава," каза по-късно държавният глава пред медиите и уточни, че не се сърди на реакцията на народа, защото гласът на народа е глас Божий.
"Дойдох, за да ги чуя, да ги уважа, оттук нататък - работим. Няма да обърнем обществения съвет на говорилня, обещавам," каза Плевнелиев.