Някои от евродепутатите настояха за повече усилия за улесняване на живота на най-голямото малцинство в Европа, други заявиха, че това е отговорност на самите роми, които най-често са крадци и престъпници, предаде БТА.

Беше ме срам да слушам част от изказванията днес, заяви в обобщение еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг.

От името на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Ливия Ярока, евродепутат от Румъния и от ромски произход, заяви, че много често програмите за приобщаването на ромите са изпразнени от съдържание.

Изследвания сочат, че само 10 процента от програмите достигат ромските групи, добави тя. Миграцията на ромите ще спре, ако те се почувстват свободни и имат работа там, където се намират, обобщи Ярока.

От името на групата на социалистите и демократите (С&Д) Кинда Гьонц, евродепутат от Унгария, посочи, че трябва да се знае точно къде отиват средствата за приобщаването на ромите.

Независимият български евродепутат Димитър Стоянов призова Франция да се справи сама с прииждащите роми, без да ги депортира, като намекна за депортациите в Европа през Втората световна война.

Британски евродепутат съобщи, че е посещавал софийския квартал "Факултета", като сравни мизерията там с Централна Африка. Всеки, който е там и може да избяга, ще го направи, коментира той.

Колегата му Станимир Илчев (АЛДЕ) отбеляза, че очевидно в петте държави (България, Словакия, Унгария, Чехия и Румъния), където живеят най-често, ромите са били по-малко преследвани, затова са се заселили там.

Сред ярките тези бе изказването на Клаудио Морганти (Европа на свободата и демокрацията, Италия), според когото заселилите се в Пиза роми са престъпници, чакат социални помощи, получават всичко, обобщи Морганти.

Неговият белгийски колега Филип Клейс, независим евродепутат и представител на националистическата партия Влаамс Беланг, добави, че трябва да се престане с политиката на възприемане на ромите като жертви.

Комисарят Рединг коментира, че въпросът с ромите поставя солидарността в ЕС под въпрос. ЕК държи европейското право да бъде уважавано за ромите, както за останалите граждани на ЕС, добави тя.

Измамниците и престъпниците трябва да бъдат съдени по местното законодателство еднакво, независимо от етническия им произход, посочи Рединг.