Това съобщиха от Апелативната прокуратура - Пловдив.

Асен А., на 40 г., и Джавет Ю., на 32 г., са привлечени като обвиняеми за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм.

Установено е, че на 26 юни 2017 г. в Асеновград, двамата са извършили хулигански действия в района на болницата в града, след възникнал конфликт на язовир "40-те извора" между две групи /роми и състезатели по кану-каяк/.

По данни на обвинението те са се държали агресивно, хвърляли камъни, обиждали, отправяли заплахи и носели тояги.

След инцидента Асен А. и Джавет Ю. се укрили съответно в село Боянци, и Асеновград, като били издирени и задържани от полицията на 4 юли.

Двамата обвиняеми имат съпричастност към възникналия конфликт, което е установено след непрекъснати оперативно-издирвателни мероприятия. Обвиняемият Асен А. е осъждан, обвиняемият Джавет Ю. не е осъждан.

По същото досъдебно производство за хулигански действия с особена дързост и цинизъм има задържани още девет лица, които са с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Днес по-късно в Окръжен съд - Пловдив предстои да бъде разгледано искането им за по-ниска мярка.

След сбиването между роми и деца и треньори от клуба по кану-каяк „Асеновец”, жителите на Асеновград организираха протести. Най - мащабният е планиран за неделя - 9 юли.

Те настояват да бъде увеличен щатът на местната полиция, да се реши бързо и проблемът с незаконните постройки в ромската махала Лозница и придошлите от другаде роми.