Освен това, мерките за ограничаване свободата на носителя на Оскар са отменени и той вече е свободен, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Решението на швейцарското правителство бе обявено днес на пресконференция в Женева. На нея бе оповестено, че то е взето "в името на националните интереси".
"Причината за решението се основава на факта, че е невъзможно да се изключи с необходимата сигурност пропуск в молбата на САЩ за екстрадиране", съобщи швейцарското министерство на правосъдието в комюнике, на което се позова БТА.

Полански беше арестуван в Швейцария по силата на международна заповед за арест, издадена по искане на Съединените щати. 76-годишният режисьор, който има двойно френско и полско гражданство, бе задържан по искане на Вашингтон, при пристигането си в Швейцария на 26 септември миналата година.
През декември той бе пуснат от затвора срещу гаранция от 4,5 млн. швейцарски франка и поставен под домашен арест в собствената му вила в страната. Тогава му бе забранено да напуска страната.
 
Обвиненията се базират на думите на 45-годишната американка Саманта Геймър, която твърди, че през 1997 г., когато е била малолетна, Полански е поискал от майка й да я снима за модно списание в дома на Джак Никълсън през 1977 г. Според нея, след като я е упоил с шампанско и наркотици и я снимал гола, той е правил секс с нея въпреки съпротивата й и искането й да бъде отведена у дома си.

Междувременно, през май тази година, още една жена обвини Полански в сексуално насилие. Актрисата Шарлот Люис заяви, че това се е случило през 1980 г., когато е била на 16 г. Адвокатът на режисьора обаче заяви, че това е шантаж и цитира нейно интервю от преди години, когато самата тя казва, че го е прелъстила.