Това са началникът на родилното отделение в болницата - д-р Антонина Ковачева и д-р Богданова, която е извършила секциото на Деяна, съобщи за Дир.бг Людмила Велинова. Жалбата е подадена преди 2 дни.

Трагедията с 19-годишната Деяна Георгиева започва на 12 септември т.г., когато момичето постъпва за раждане в АГ "Шейново". След 10-часова неефективна родова дейност лекарите израждат бебето чрез секцио. На четвъртия ден изписват родилката, но след прибирането й вкъщи тя вдига висока температура и започва да повръща. След това момичето е лекувано в четири болници - АГ “Шейново”, Инфекциозна, “Пирогов” и Александровска, но на 24 октомври умира.

"Д-р Богданова изобщо не е трябвало да води секциото, по документи оператор се води д-р Явор Лозанов", казва през сълзи майката. Тя е категорична, че и двете лекарки имат вина за случилото се, а д-р Ковачева като началник на отделението е подписала документ, че изписва Деяна клинично здрава.

В готовата вече експертиза на Столичната здравна инспекция обаче е записано, че от пет критерия за изписване, в случая на 19-годишната родилка не са изпълнени четири.
"А те твърдят, че детето ми е било здраво. А в становището пише, че Деяна е изписана въпреки продължаващите повръщане и диария, без контролни изследвания и без адекватна терапия", казва майката.

Същото бе записано и в становището на Агенция "Медицински одит". Според него от болница „Шейново” Деяна Георгиева е изписана недолекувана, без ясна диагноза, не са направени всички нужни изследвания.

Людмила Велинова разполага и с оперативния протокол от Александровска болница, където на 7 октомври е оперирана дъщеря й. В него е записано, че в матката са намерени некротични материи и се "касае за сепсис от гинекологичен произход".

Готова е и патоанатомичната експертиза от "Съдебна медицина", но резултатите й се пазят в тайна, тъй като близките на Деяна са завели съдебно дело, като то засега се води срещу неизвестен извършител.