Това заяви премиерът Марин Райков след първото заседание на служебното правителство, предаде БГНЕС.

"Трите целеви групи, към които ще ориентираме своето внимание по този първи пакет, на първо място са програми за заетост, тоест безработните, лицата с увреждания и лицата, на които е отказана целева помощ за отопление поради това, че доходите им надхвърлят с малко - до 10 лева, прага за получаване на тази помощ", уточни той и подчерта, че спазва поетия ангажимент да търси резерви за социалната политика.

Марин Райков бе категоричен, че няма никакво основание да се спекулира със състоянието на фискалния резерв, който към 18 март е в размер на 4 милиарда лева и превишава депозита на Сребърния фонд от 2 милиарда лева.

Няма да взимаме нито един, нито сто милиарда заем, категоричен е премиерът. По думите му, няма да се взимат заеми за социални нужди, а и правителството няма такова законово право.
Траекторията, по която вървят бюджетът и приходите, показва, че бюджетът така, както е приет, може да бъде изпълнен, заяви министърът на финансите Калин Христов, цитиран от "Фокус".

Райков подчерта, че цената на държавните облигации се качва, но рисковата премия пада и първият видим резултат от дейността на кабинета е, че е успял да внуши на нашите партньори на пазарите, че няма никакъв шанс да пристъпи към авантюристични и популистки стъпки.

Един от приоритетите е да се предприемат стъпки за по-нататъшно намаление на цената на тока.

"Тя вече тръгна надолу – това е много важен резултат. Предприехме проучване на ситуацията по цялата верига на ценообразуване в енергетиката. Очевидно е, че имаме проблеми. Те протичат и от обстоятелството, че България не е изпълнила поредица ангажименти по отношение на решения на ЕС. Срещу България има наказателна процедура за това, че не са въведени в действия съответствия от мерки в третия енергиен пакет. Либерализацията дава голяма част от отговорите на хората”, изтъкна обаче премиерът, цитиран от "Фокус".

„Проблемите в този сектор са натрупани от всички по веригата. Те са и до производителя, преносното предприятие, обществения доставчик, проблемите не са само при ЕРП-тата”, каза вицепремиерът Екатерина Захариева.

Райков обяви още, че би искал Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се самосезира кои са монополистите и какви картелни споразумение има в страната, съобщи БТА.

"Не мога да приема, че това не е направено, защото ние имаме добро европейско законодателство. Бих искал да видя тези регулатори наистина независими, не само в тяхното назначаване, но и в методите им на работа. Ние ще се стремим да се направи и задълбочен анализ на монополите и чрез независим международен одит. Той не би бил благосклонен към монополистите, а ще е наистина независим и то без да води до допълнителни разходи за данъкоплатеца", увери Райков.

Той обяви, че задълженията на държавата към бизнеса са 108 млн. лева, а на местната власт - 173 млн. лева. От задълженията на държавата 70% са на един субект. Отчетено е задържане на просрочията спрямо началото на годината, а спрямо предходната те намаляват с 60 млн. лв.
Това е въпрос, по който се създава неоснователно напрежение, призна Райков и добави, че поема ангажимент да се работи в полза на малките и средни предприятия.

Премиерът продължава работа и по конструиране на изборен борд, за който вече започна консултации с партиите.

"Няма да поставяме отсега лимит на броя на субектите, които ще участват в изборния борд. Ще очаквам отговор от партиите кои неправителствени организации искат да видят в него. Ще се съобразя с тяхното желание. Ако направим формат, който е толкова разширен, че не е ефективен, не би било добре, но нямаме нагласа да затваряме вратата на участници, на които обществеността държи много”, дабави Райков.

Той коментира и скандала около председателя на борда на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, чието отстраняване бе поискано от партии заради пристрастно към ГЕРБ изказване.

"Имахме нелек и некратък разговор с проф. Константинов. Вероятно знаете моята оценка за неговите изявления, които хвърлят съмнение върху политическата му безпристрастност (
вчера той заяви, че са недопустими - б.р.). Тази моя оценка е абсолютно категорична и съответства с оценката на редица политически лидери. Но аз лично нямам никакви основания и не поставям под въпрос нито професионалното достойнство, нито моралния интегритет на проф. Константинов. Всички хипотези, че той би могъл да манипулира преброяването, според него са неоснователни", заяви Райков.

Той уточни, че вече е взел решение дали Константинов да остане на поста, но ще го оповести, когато приключи процедурата за избор на преброител.
„Предстои да бъде проведен конкурс и до 26 март очакваме да бъдат внесени кандидатурите на евентуалните кандидати. Ако споделя решението си, това би могло да повлияе върху избора на преброителите", мотивира се Марин Райков.

Служебният премиер съобщи, че ще продължи практиката на публикуване на стенограмите от заседанията, така че прозрачността в работата на кабинета ще бъде принцип, към който ще продължи да поддържа.

Едно от първите решения на правителството беше да размести почивните дни през май заради изборите.