Кратка сравнителна таблица, публикувана от Дойче веле, показва какви са бакшишите в различните страни:

Гърция

Обичайният бакшиш в ресторантите на Гърция е 10 на сто, в таверните - максимум 1 евро. На камериерката се дава лично малка сума в деня на отпътуването от хотела. В такситата сметките се закръглят нагоре.

Италия
В Италия бакшишът е също нещо обичайно. Много често в сметката се вписва и т. нар. "коперто", един вид такса за покривката на масата и за хляба. А този, който е останал особено доволен, може да остави няколко монети на масата. В ресторантите за бързо хранене има специални чинийки за тази цел. В хотела камериерката получава 5 евро за седмица. Закръглянето на сметката в таксито също е обичайна практика.

Франция
В ресторантите и кафенетата на Франция бакшиш в размер на 10 до 15% е нещо обичайно. "Льо пурбуар", както го наричат французите, се оставя на масата заедно със сметката. В хотелите даването на "пари за почерпка" не е задължително. Таксиметровите шофьори получават обикновено 10 на сто от сметката.

Англия и Ирландия
В британските ресторанти бакшишът - т. нар. "тип" - е в размер на 10 до 15% от сметката. В Ирландия - максимум 10 на сто. Ако в сметката е вписан и "сървис чардж", бакшишът може да бъде и по-малък.
В пъбовете и баровете не се дава бакшиш. Ако някой клиент иска да отдаде дължимото на бармана, го черпи с едно питие.
За пиколото в хотела обаче туристите трябва да отделят 1 паунд, а в такситата сметката се закръгля.

Австрия
В ресторантите и такситата обичайната сума "за почерпка", или както казват австрийците - "Schmatt", възлиза на 5 до 10%. В хотела пиколото получава 1 евро за един куфар, а камериерката 1 до 2 евро на ден. Парите се дават в деня на отпътуване.

Испания и Португалия
В ресторантите на тези две страни е обичайно да се дават 10-15% бакшиш. Особено невъзпитано изглежда в очите на обслужващия персонал да се оставят монети от 1, 2 или 5 евроцента.
Сметката в таксито обикновено се закръгля.

Египет
В ресторантите в Египет, както и в останалите северноафрикански държави, е обичайно да се оставят 10 до 15% от общата сметка като бакшиш.
Сметката в таксито винаги се закръгля, а камериерките и пиколото са доволни, ако получат малки суми в рамките на 1 евро.

САЩ и Канада
Бакшишът от 15 до 20% е задължителен в ресторантите и пицариите, защото е част от заплатата на обслужващия персонал. Пиколото получава 1 канадски или 1 до 2 щатски долара за куфар, а камериерката - 1 до 2 долара на ден. В такситата винаги се дават 15%.

Тайланд и Малайзия
И тук вече са възприети западните маниери. 10% в ресторанта е обичайният бакшиш. Даването на по-малко от 10 бата се смята за обида.

Китай и Япония

В Китай и Япония даването на бакшиш не е традиция и с изключение на международните хотели може да бъде сметнато за обида.
В китайските туристически центрове обслужващият персонал с удоволствие приема бакшиши в рамките на 10%, а екскурзоводът обикновено получава един долар.
В Япония доброто обслужване е възнаграждавано със символични подаръци или 1 до 2 долара.