Това каза днес във Варна премиерът Бойко Борисов, който присъства на част от Божествената света литургия в новостроящия се храм "Св. Прокопий Варненски", съобщи БТА.

Литургията бе отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в съслужие с гости от Румънската и Православната църква на САЩ. Като благодарност към правителството и ГЕРБ, които дариха общо 15 хиляди лева за строежа на църквата, митрополит Кирил подари на премиера грамота, икона и знак на Св. Прокопий. В обръщението си владиката посочи, че най-страшното нещо за страната ни е атеизмът и само вярата може да спаси народа ни. Митрополитът благодари и на две украински семейства, дарили за храма кръст от титаниева стомана със златно покритие.

До следващия празник ще довършим криптата на този храм, обеща премиерът пред събралите се миряни. По думите му необходимите за целта 150 хиляди лева ще бъдат заложени в бюджета за 2012 година. Смятам, че нашата тактика - не да броим джамиите, а това колко нови църкви сме построили, е по-правилната и по-работещата за България, посочи премиерът.

Борисов коментира пред журналисти, че е важно кметовете на големите градове да имат много добра релация с правителството, тъй като трябва да се правят пречиствателни станции, пътища и други големи обекти. Премиерът уточни, че по линия на Световната банка са осигурени 35 милиона евро, които ще бъдат инвестирани в различни проекти в североизточната част на страната и в частност във Варна.

За местните избори Борисов каза, че кандидатът на ГЕРБ за кмет на крайморския град ще стане известен през следващите две седмици. В партията знаят за моите отношения и приятелство с настоящия кмет Кирил Йорданов, казал съм на областния председател Павел Димитров да разговаря и с него, и с други кандидати, така че оставям на местната структура да вземе решение и да номинира кандидата, каза премиерът.

По-късно премиерът Бойко Борисов и министрите Симеон Дянков и Йвайло Московски се поклониха пред мощите на Св. Йоан Предтеча, които бяха пренесени с литийно шествие в обновената църква "Св. св. Кирил и Методий" в Созопол.