На заседание на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения той заяви, че това се прави на базата на пазарни анализи.

Цените за взаимно свързване на мобилните и фиксирани мрежи ще се намалят близо два пъти. Става дума за таксата, която мобилният оператор на този, който звъни, плаща на другия оператор за това, че ползва мрежата му ( т. нар. терминиране). По-ниските цени ще се въвеждат поетапно чрез график. При мобилните мрежи КРС предлага цените, с които ще се разплащат операторите, да намалеят от 13 на 6.5 стотинки от 1 януари 2012 година, от 1 юли – 5.5 стотинки, а от 1 януари 2013 година – 4.6 стотинки. При фиксираните мрежи намалението ще бъде както за локалния сегмент, така и на национално ниво. Тези такси са сериозен компонент от крайната цена, така че ефектът трябва да се усети и от потребителите.

Намалените цени за терминиране на мобилните и фиксирани мрежи може да понижат и цените на мобилните услуги за потребителите с между 25 и 40%. Това заяви Веселин Божков, цитиран от БГНЕС. Божков обясни, че когато няма реакция на цените на дребно по отношение на наложените цени на едро, КРС може да проучи и пазара на дребно, за да стане ясно защо се злоупотребява с тях.

Периодът за реакция на операторите е 6 месеца. КРС може да ги задължи да  намалят цените, ако те не го направят доброволно след периода.

От “Виваком“, “Мобилтел“ и “Глобул“ заявиха пред Mediapool, че не са запознати с изготвения от КРС план за намаляване на цените за свързване и след като го получат официално, ще могат да го коментират.

Миналия месец Божков обяви, че най-късно от 1 януари 2012 г. се очаква да започне поевтиняване до 25% на разговорите в мобилните и фиксираните мрежи.
Дни по-късно финансовият министър Симеон Дянков пък обяви, че се прави анализ на цените на мобилните разговори.

Радвам се, че това е поредната демонстрация на изпълнена политическа воля, на последователна работа и на спазено предварително поето обещание, коментира премиерът Бойко Борисов. "ГЕРБ беше обещал да намали два пъти цените на мобилните и фиксираните оператори. Изпълняваме своето предизборно обещание, в интерес на хората", добави премиерът.

Намаляването на цените по терминирането е едно положително решение, което е взела комисията, коментира Иван Вълков, председател на Комисията по транспорт и съобщения.
Според него това е нещо, за което не е нужно да минава период от време, "в което да получим сигнали от ЕК и да взимаме решение под някакво въздействие".

Намаляването на цените на мобилните услуги е крайно необходим акт, който трябваше да се случи, каза  и народният представител Иван Иванов, заместник-председател на Комисията по транспорт и съобщения.

Комисията започна да намалява цените за терминиране на трафик от 2008 г.  
През март ЕК задължи трите мобилни оператора да намалят цените на едро за входящи международни повиквания и да ги таксуват по 0,13 лв./мин. от 1 април.

Българските мобилни оператори поддържат най-високите цени за терминиране в Европа, което продължава сериозно да оскъпява безжичните разговори, стана ясно от доклад на ЕК за напредъка на единния европейски пазар на електронни съобщения.