Това пише в. "Ню Йорк Таймс" в статия "Заговорите са свързани със сенчестата война между Израел и Иран" за серията от осуетени атентати в различни градове по света.

Обажданията зачестили три дни преди взрива, разказва пред медията анонимен израелски източник. Знаем кои са източниците на разговорите в Ливан, но не знаем кой е от другата страна на линията в България, добавя той.

Според него нападателите не би трябвало да знаят, че израелското разузнаване има конкретни данни за номерата в Ливан.

Разследването на атентата в България няма напредък. Разследващите трябва да идентифицират нападателя и съучастниците му. Те не бързат да обвиняват  "Хизбула" (ливанската радикална групировка, подкрепяна от Иран), без да имат неоспорими доказателства, като се има предвид, че тя не е смятана за терористична организация в ЕС, коментира изданието.

Германски представител заявил, че ЕС иска по-конкретни доказателства от телефонните обаждания, преди да предприеме действия срещу "Хизбула".
"Има известен скептицизъм, че "Хизбула" е извършила това, а не например Иран, използващ отделни хора, свързани с оргазнизацията", казва германският представител.

В статията се обобщават разследванията на заговорите за нападения в Индия, Тайланд, Грузия, Кения и Кипър.

Преди ден премиерът Бойко Борисов заяви след среща с британския си колега Дейвид Камерън, че както и израелските официални власти са обявили, във Великобритания имат информация, че Иран и „Хизбула” са намесени в атентата.
Борисов коментира "до този момент не сме получили такава конкретна информация" и помолил Камерън за подробности.