Още през октомври Цацаров внесе в съда искова молба за прекратяване на сдружението, чрез което незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ - заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според главния прокурор дейността на „Асоциация Бату платформ“- град Кърджали е несъответна на императивната забрана в чл. 168 ал.1 от Изборния кодекс, тъй като чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на ДОСТ с анонимно дарени средства в размер на 100 000 евро с неустановен произход. Според прокуратурата сдружението е получило парите от Турция и е купило храни, които е раздало на избиратели от името на ДОСТ.

Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав на чл. 167 от Наказателния кодекс. Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия пък е нарушение на чл. 12, ал.2 от Конституцията на Република България.

Решението е неприсъствено, не подлежи на обжалване и е влязло в законна сила на 13.03.2018 г., уточниха от прокуратурата

Още миналата година лидерът на ДОСТ Лютви Местан заяви, че не познава дейността на "Бату платформ" и отрече от името на партията да са раздавани други храни, освен тези, намерени в склад в Кърджали преди изборите.

"Единствените хранителни пакети, които изначално бяха предвидени за подпомагане на социално слаби, бяха закупени със средства на партия ДОСТ, надлежно фактурирани на стойност около 8000 лева. Нямаме никакво отношение към други хранителни пакети от други субекти, било фондации, било нещо друго", каза тогава Местан.