С пълно единодушие за председател на новата политическа сила е избран Лютви Местан. Той е заявил, че ще остане "верен приятел" на съмишлениците си.

На форума е бил утвърден и устав на партията, в който е въведен принцип за мандатност на председателя и областните председатели, които ще могат да ръководят в рамките най-много на два мандата.

"ДОСТ се учредява в името на равноправието на всеки български гражданин, независимо на какъв език за първи път е произнесъл думата "мамо" и каква вяра изповядва в създателя", посочи Местан при откриването на Учредителната конференция на новата партия.

"Ние ще освободим избирателите от безалтернативността да гласуват за партии, чиито лидери със своята абсолютна власт отдавна са превърнали принципа за единство в принцип на единственост, незаменимост и пожизненост в духа на отречени тоталитарни модели", заяви той.

Според него абсолютната власт ражда произвол и корупция. Затова ДОСТ ще бъде и решителна антиолигархична партия, подчерта Местан.

Словото на Ахмед Доган

Лютви Местан припомни части от предколедното слово на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"Тази брутална реч тежко накърни в дългосрочен план естествените човешки и родови контакти на повече от милион граждани, една част от които по принуда заселили се в Турция", заяви Местан.

Той подчерта, че не съжалява, че заради защитата на универсални евро-атлантически ценности е бил изключен от ДПС "в стила на най-ярките тоталитарни образци на саморазправа".

Той определи Турция като стратегически партньор за България. "Нямам никакво намерение да плащам политически данък за каквито и да е представи за Турция като заплаха за националната ни сигурност и националната ни идентичност", подчерта той.

Сред гостите на конференцията бяха посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, както и представители на посолствата на Франция, Украйна и Полша.

В залата бяха депутати и представители на Партията на справедливостта и развитието в Турция, на Партията на националното движение и на Републиканската народна партия.

Гости бяха и представители на изселнически организации на българи в Турция.