Очаква се предложението да бъде представено от Комисията утре, предаде БТА, цитирайки АФП.
"Искаме решенията да продължат да се взимат на общоевропейско равнище," заяви Бруно льо Мер пред журналисти в Брюксел, където участва в среща на министрите на земеделието от ЕС.

Целта на Брюксел от една страна е да даде свободата на държавите членки, които са против генномодифицираните организми (ГМО), да забранят тези култури на своя територия, дори и те да са разрешени на общоевропейско равнище. Повече няма да бъде необходимо тези страни да започват сложната европейска процедура за предпазна клауза, която се изисква да бъде оправдана със санитарни и екологични критерии. В замяна Европейската комисията ще поиска от тези страни да не блокират, както е в момента, разрешенията за отглеждането на такива култури на общоевропейско равнище.

Тази нова политика, която рано или късно ще разреши на всяка страна да подхожда към ГМО според собствените си виждания, не допада на много от европейските страни и на редица неправителствени организации, отбелязва АФП. Европа, за разлика от САЩ и Бразилия, остава твърде сдържана към отглеждането на генномодифицирани растения на своя територия.