Oтломките паднаха на земята недалеч от казахстанския космодрум Байконур, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Причините за аварията се разследват, информира руската космическа агенция "Роскосмос".

Няма заплаха за околните селища в Казахстан и хората не се евакуират, съобщиха източници от местните спасителни служби. В района действат екипи за химически контрол, но засега не са установени наднормени количества вредни вещества.

В момента на експлозията в ракетата обаче е имало почти 500 тона гориво, включващо отровни вещества. Те може да са попаднали в почвата и атмосферата, затова районът около мястото на катастрофата предстои да се почисти, заявиха от казахстанската застрахователна компания "Евразия", участвала в застраховането на ракетата.

Според руската космическа агенция стартовият комплекс и персоналът не са пострадали при аварията, причинена от "аварийно изключване на двигателите на 17-ата секунда от полета". По предварителни данни на мястото, където са паднали отломките, също няма жертви и разрушения.


Руските ракети носители

Това е първият от години насам старт на космически апарат, завършил с експлозия, уточниха от застрахователната компания, цитирани от ИТАР-ТАСС.

При подобен инцидент през декември 2010 г. "Протон" не успя да изведе в орбита други три сателита "Глонасс", които паднаха в Тихия океан. Заради грешка в документацията ракетата бе заредена с 1,5 тона окислител над нормата.

През април т.г. обаче Русия успешно изстреля космически апарат "Глонасс" от космодрума Плесецк, напомня ИТАР-ТАСС.

"Глонасс-М" са апарати от второто поколение, обслужващи руската навигационна система "Глонасс". За разлика от първото поколение те гарантирано действат в космоса в течение на 7 години и излъчват не по един, а по два сигнала за граждански потребители.

В момента целево се използват 24 апарата, които покриват цялата територия на планетата целологодишно, независимо от сезона, часа и метеорологичните условия. Още 4 апарата кръжат в орбита като резерв.

Провеждат се изпитания на още по-модерен сателит - "Глонасс-К", посочва руската агенция.