Тя работи по съвместна програма с чуждестранното болнично заведние.
Ваксината е поставена на 50-годишната Любка Околска от Петрич, а за целта са й направени общо 44 инжекции по време на четири сеанса.

Пациентката се върна в събота вечер в България и се чувства много добре, резултатът ни дава големи надежди, че заболяването няма да възникне отново, каза нейният лекуващ лекар от „Св. Ив. Рилски” д-р Емануил Найденов, цитиран от "Монитор".

Диагнозата мултиформен глиобластом е поставена на Любка през ноември 2011 г., а през април т.г. туморът е отстранен в болница „Св. Иван Рилски”. "Веднага след това я подготвихме за ваксината, която предотвратява повторното появяване на туморните образувания", разказа д-р Найденов.
При тази форма на рак туморите се появяват отново месеци след операцията.

Индивидуалната имунотерапия, приложена на Любка в Льовен, спира повторното им образуване. Тя представлява инжектиране на биологичен материал, взет от самия болен, който е обработен лабораторно така, че да разпознава раковите клетки и да ги изяжда, без да уврежда здравите, когато се инжектира в организма.

"Чувствам се много добре, нямам виене на свят като след химиотерапия, вече дори започнах да домакинствам", казва самата Любка.

Още един българин - 48-годишен художник от Варна, заминава днес за имунизация в Белгия.