Това съобщи министърът на териториалното развитие и жилищното строителство Сесил Дюфло. Решението, взето на междуминистерско съвещание, цели да улесни интегрирането чрез труд, съществено разширявайки и смекчавайки ограниченията, които сега възпрепятстват ромското население, желаещо да работи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Въпреки че ще облекчи ограниченията върху ромите от България и Румъния, френското правителство ще продължи противоречивата си политика на премахване на незаконни ромски лагери. Това стана ясно след извънредна среща на министрите, предаде АФП, на която се позова "Фокус".
Френският министър на териториално развитие и жилищното строителство Сесил Дюфло заяви след разговорите, че правителството е постигнало съгласие да премахне таксата от до 300 евро, която работодателите трябва да заплатят, за да назначат български или румънски роми. Списъкът на позициите, които ромите могат да заемат, също ще бъде разширен.

От администрацията на премиера заявиха в изявление, че особено силно критикуваната практика на премахване на незаконните ромски лагери ще продължи, но само след заповед от съда.

Експулсирането на роми, дошли най-вече от Румъния и България, навлече на Франция критики от Европейската кимисия, припомня и БНТ. Това даде увереност на неправителствени организации, които настояваха да отпаднат ограниченията за ромите за достъп до френския трудов пазар. Френският премиер заяви, че подкрепя евентуално развитие в тази посока.

Вероятно българските и румънските роми във Франция са към 15-20 хиляди. Опитите на предишния президент Никола Саркози да реши проблема с присъствието им, като премахне техните лагери и ги експулсира, не дадоха резултат. Ромите, повечето от Румъния и България, намират начин да се завърнат във Франция.

Новият държавен глава Оланд обеща преди изборите да търси ново, трайно решение на проблема. Но и неговият вътрешен министър беше принуден да прибегне до метода за премахване на незаконните ромски лагери. Само преди две седмици в Лион беше разрушен поредния от тях. Обитателите му, няколко десетки румънци, останаха на улицата.