Делото е заради неизпълнение на задължения за защита на застрашени местообитания и видове от голямо значение.
Ветрогенераторният парк е с името "Смин", а инвеститорът е "Уинд енерджи".

Въпреки че страната ни се е ангажирала да увеличи защитата на редките биологични видове и местообитания в региона на Калиакра, се случва точно обратното. Искът срещу България е по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник, става ясно от съобщение на ЕК.

Министърът по околната среда и водите Искра Михайлова заяви в края на септември, че заради одобрените ветропаркове в защитената от екомрежата "Натура" местност Калиакра наказателната процедура на ЕК срещу България ще влезе в съдебна фаза.
Процедурата ще е първата от общо 14 наказателни в областта на околната среда.

Според директивите на ЕС за птиците и местообитанията, всеки проект, който би могъл да има значително отрицателно въздействие върху райони от защитените зони по "Натура 2000", трябва да бъде подложен на оценка преди неговото одобрение.

Хиляди вятърни турбини и около 500 други проекта обаче са получили разрешение за строеж без необходимата оценка за въздействието им върху уникалните местообитания и видове край Калиакра, както и върху хилядите птици и прилепи, които прелитат над района всяка година по пътя между Европа и Африка.

До 100% от световната популация на най-застрашения вид гъски - червеногушата гъска - прекарва зимните месеци в няколко района край Калиакра.

Не е отчетен общият ефект от разрешените проекти, въпреки че това се изисква по директивите за птиците, за местообитанията и за оценката на въздействието върху околната среда.

Комисията отбелязва, че през юни 2012 г. е било изпратено мотивирано становище по този въпрос.

"България не е изпълнила едно от най-важните изисквания по директивата на ЕС за местообитанията - да предприемат мерки за предотвратяване на влошаването на състоянието на местообитанията и обезпокояването на видовете, за които са определени териториите по "Натура 2000", както и за възстановяване на всички щети", пише в мотивите на решението.

Междувременно от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) алармираха за мащабно унищожаване на степни местообитания и на земеделски земи в защитена територия "Калиакра".
С тежки машини били изорани повече от 200 декара и на места е премахнат напълно почвеният слой.

"Земята действително се рекултивира, но не за ветрогенератори или нов голф комплекс, а за изграждането на овощна градина", каза Георги Георгиев, кмет на село Българево, на чиято територия работят машините.

По думите му земята е частна собственост и на 900 декара инвеститорът - софийска фирма, ще засажда плодни дръвчета.