Тя е разпоредена от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и се ръководи лично от изпълнителния директор на „Медицински одит” д-р Светлозара Илиева, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.

11-годишната Мария е починала на 26 май т.г. в резултат на остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. Ден по-рано момичето е било преглеждано на два пъти в болницата, след което е прието за лечение.
Лекарският консилиум е преценил, че поради тежкото му състояние е необходимо то да бъде спешно транспортирано до Националната кардиологична болница в София. По време на транспорта с реанимобил обаче детето умира. При аутопсията е констатирано, че то е имало неустановено тежко бъбречно заболяване от години.
Целта на започнатата проверка е да се установи до какви степен са изпълнени изискванията на медицинските стандарти по кардиология, педиатрия, анестезиология и интензивно лечение с цел осигуряване на достатъчно и качествено медицинско лечение.

Ще бъде проверена и създадената организация в болницата за адекватни действия в условията на спешност. При констатиране на сериозни нарушения може да бъде отнето разрешението за дейност на МБАЛ "Света Петка" по определени специалности, допълват от МЗ.

По-късно директорът на видинската болница д-р Цветан Василев уточни, че починалото момиче е от Видин и е имало белодробен отток в крайна фаза, но никога не е било диагностицирано с това заболяване, предаде БТА.
Д-р Василев е издал заповед на 28 май, първия работен ден след празниците, и е поискал писмени обяснения от всички лекари, медицински сестри и лаборанти, които са имали отношения по приемане в болницата на малката Мария.

Директорът допълни, че на 24 срещу 25 май родителите с детето са идвали в детско отделение на болницата с оплаквания от задух. На момиченцето е направена инхалация то се е прибрало у дома. Василев очаква писмените обяснения на екипа, който е прегледал детето и дали му е предложено да остане за болнично лечение, дали са му правени изследвания. На 25 май около 16 часа детето постъпва отново в детско отделение. Родителите обяснили, че то е паднало и си е ударило главата в секцията.

Първоначалните съмнения са били за пневмония, но след обстоен преглед и направени пълни кръвни изследвания, резултатите показали диагноза "белодробен отток" в крайна фаза, каза д-р Василев. Тежкото състояние е наложило момичето спешно да бъде транспортирано в столична клиника. На 26 май линейка на видинската болница тръгва за столицата, но без анестезиолог и се налага след десетина минути по-късно екипът да се върне в болничното заведение и да вземе анестезиолога, разказа директорът.

Около Монтана, на 100-тина километра от Видин детето е прехвърлено с специализирана линейка на Университетска болница "Лозенец", но преди да стигне столицата е издъхнало.

Шефът на Центъра на спешна помощ в крайдунавския град д-р Любомир Виденов пък каза, че родителите на малката Мария два пъти отказвали хоспитализация в болницата, предаде "Фокус". Според Виденов детето е щяло да има по-големи шансове, ако е постъпило предишния ден и са предприети мерки. Родителите не са осъзнавали, че е толкова сериозно положението, а след това нещата са се развили много бързо и не е имало време за реагиране.