Проверката е по искане на самия Василев, съобщи главният прокурор Борис Велчев преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет, цитиран от КРОСС. Парите са отчетени в годишната данъчна декларация на магистрата от 2007 г. Ръстът на акциите през тази година бе от порядъка на 43% (и 58% от началото на годината до пика през октомври).

Преди време пред в. "Сега" Василев каза, че фондовата борса е достъпна за всеки, той е играл чрез посредник през 2007 и 2008 г., без да знае какви акции се търгуват. Но вече не го правел.

Днес Велчев отказа да коментира съдържанието на искането, тъй като не го е разглеждал, но посочи, че проверката е към края си. Гавният прокурор обясни, че има и други публични личности, които декларират подобни печалби, и добави, че в това няма нищо противозаконно, предаде "Фокус". 

Борис Велчев коментира и скандала около задържаните при операция "Килърите", които според МВР и обвинението са отговорни за убийството на футболния бос Юри Галев, но съдът ги освободи с мотив, че няма доказателства.
"Уверявам ви, че по „Килърите” ще има ново развитие в близките седмици", обяви главният прокурор. 

В близките месеци се очаква да се изясни за колко убийства ще бъдат повдигнати обвинения на задържаните. В момента те са с обвинения за две убийства - освен това на Галев, четирима от петимата задържани останаха в ареста заради покушението срещу  шуменския бизнесмен Румен Рачев.

„Това е една организирана престъпна група, която по всяка вероятност е била ангажирана с повече от едно убийство. Това са опасни хора и не случайно са задържани”, коментира Велчев.

По делото „Маргините” Велчев коментира, че за него то не е завършило добре и явно прокуратурата не е успяла да се подготви достатъчно добре.
„Трябваше да има осъдителни присъди”, каза той.

Велчев коментира и говоренето на прокурорите в медиите като заяви, че то трябва да се извършва „грижливо и по-скромно”. 
Той не подмина и случая със силистренския прокурор, който се възмути, че не знаел за провеждащата се акция на МВР „Каналджиите”.
„Правилната практика е съответният прокурор да се обади на съответния ръководител на МВР”, каза главният прокурор.

По повод коментарите, че прокуратурата и МВР "играят" срещу съда, той заяви, че с полицията често имат сериозни противоречия: „Това че не им се дава публичност, не значи, че не съществуват. Ако си мислите, че нашето взаимодействие е безпроблемно, бъркате. Имало е много спорове”.