В резултат, за първи път откакто ГЕРБ пое властта, се забелязват признаци на ерозия в моралния кредит на доверие, който преди година и половина избирателите дадоха на партията на Бойко Борисов. Това показват данните от редовното тримесечно проучване на Социологическа агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 4 – 12 декември 2010 г. сред 1002 пълнолетни граждани от цялата страна, съобщи БГНЕС.

Анти-събитията, които са повлияли на българина най-силно са напускането на 16-те депутат на заседание на НС, за да получат скъпи телефони, скандалът с Каина Илиева, разкритията около имотите на Цветан Цветанов и Андрей Иванов, посещението на министър Рашидов във Венеция за награждаването на филма на Мишел Бонев, предизвикало разследване от италианската прокуратура. Втора ос от негативни обществени реакции се формира около предизвикалото бурни дебати и протести управление на парите за здраве.

Позитивите за имиджа на ГЕРБ през последните месеци идват основно от избирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар и европеец на годината (67%) и от започналото събаряне на незаконни строежи (46%) след години на държавно толерирано беззаконие. Подписаните споразумения с Русия за строежа на "Южен поток" и на АЕЦ "Белене" предизвикват противоречиви реакции в обществото. Около една трета от българите ги оценяват положително, но над 40% се въздържат от определено мнение, преди да станат ясни повече детайли по проектите. Като цяло ГЕРБ запазва преднина пред политическите си опоненти с 27 процента, показват резултатите. Положителното отношение към работата на кабинета през декември обаче е 24%, докато през октомври такова са имали 26% от българите. В същото време негативният отзвук сред гражданите от работата на правителството се е увеличил с 8 пункта и е нараснал от 31% през октомври до 39% през декември, допълва "Дневник".

За първи път Цветан Цветанов слиза от първото място в рейтинга на министрите (негативно оценяващите са се увеличили с 12%). Има спад на доверието и към министрите Мирослав Найденов (5%), Вежди Рашидов (19%), Сергей Игнатов (7%). Макар по-слабо изразена, аналогична е тенденцията и при министър-председателя. Положителните оценки за дейността му продължават бавно да намаляват, но балансът остава позитивен (42% положителни оценки срещу 29% отрицателни). Най-харесван от министрите е Росен Плевнелиев. Освен него, Николай Младенов и Трайчо Трайков печелят най-много одобрение в кабинета.

Спадът в доверието, който се наблюдава при по-голяма част от министрите закономерно води и до спад в цялостната подкрепа за правителството. Започналото през юни обръщане на положителните и отрицателните оценки за дейността на кабинета се засилва.

Симптоматично е, че една от най-активните политически фигури през периода, президентът Георги Първанов, продължава да губи обществена подкрепа. Ръстът на негативните мнения идва отчасти и от левите избиратели, като реакция на формирането на конкурентния на БСП политически проект АБВ. Протичащата поляризация на нагласите сериозно променя обществената атмосфера, в която ще се развиват политическите процеси през изборната 2011г., обобщават от "Алфа Рисърч".