Близо две седмици след първия национален протест, униформените отново излязоха на улицата - пред храма "Св. Седмочисленици", който се намира точно до сградата на МВР, съобщи БНТ.

От полицейския синдикат обявиха, че следващият протест е насрочен за четвъртък във Варна, а другата седмица на улицата ще излязат полицаи от Добрич и Гоце Делчев, след тях и в Бургас, Сливен, Ямбол.  

Служителите твърдят, че няма диалог между политическото ръководство на МВР и синдикатите. Продължавали да си говорят през медиите и заради това ще изпратят нотариална покана до вътрешния министър.

Илия Хрисимов, зам.-председател на синдиката, заяви:

"Вчера изготвихме една нотариално заверена покана, с която го каним да си изпълни законовото задължение, за да проведе преговори с цел изясняване на позициите".

Протестиращите продължават да настояват за 15-процентно увеличение на заплатите, както и нов закон за МВР.

"Трудовото възнаграждение дори пада под средното за страната. Аз имам 23 години стаж, сега завършвам магистратура, командир на екип съм, имам шест школи и основната ми заплата е 682 лева", оплака се един от тях .

По-рано днес вътрешният министър Валентин Радев заяви, че не разбира защо синдикатите отново са на улицата. По думите му два пъти се е срещал с тях.

"Знаем, че заплатите са ниски и трябва да бъдат увеличени. Кога и как не може да се разберем. Искат веднага и аз им казах, че това няма как да стане. Това ще стане вероятно след Нова година", каза Радев, който вече неведнъж заявява, че в бюджета за тази година няма предвидени такива средства.

"Поредните обещания и нищо повече. Обещания дом не хранят", отвърна му служител на МВР. 

Протестите на полицаите са справедливи, заяви междувременно пред журналисти в Карлово президентът Румен Радев. Той коментира, че исканията им от дълги години не са удовлетворени, а трудът им е тежък и рискован.

„Надявам се, че техните проблеми в скоро време ще бъдат решени“, допълни държавният глава, цитиран от "Фокус".