Още преди дни във Фейсбук бе организиран протест  "Блокирай Мая Манолова", организаторите на който призоваха:

"На 20-ти октомври Мая Манолова встъпва в длъжност омбудсман. Точно тогава ние встъпваме в длъжност мирно блокиращи улицата точно там. Да видим колко ще издържи, без да ходи на работа. Вторник сутрин в 9:00. Да покажем отношението си към тази, която гласува ЗА Пеевски!"

Около 1000 души подкрепиха събитието, но доста по-малко се събраха днес пред офиса на омбудсмана на ул. "Джордж Вашингтон" 22 в София.  Някои от тях носеха плакати с надпис "Омбудсрам", съобщи БГНЕС.

За да избегне протеста обаче, Манолова пристигна в сградата още към 8 часа - 2 часа преди началото на церемонията, предаде ClubZ. Няколко души я очакваха още тогава и успяха да й зададат въпроса "#Кой?" и дали помни 2013 г., когато депутатът от ДПС Делян Пеевски беше избран с гласовете не БСП за шеф на ДАНС.

Манолова беше придружена от охрана от НСО, а вътре в сградата е поставена и рампа за проверка на посетителите.

Вижте снимки >>

Така церемонията се състоя на фона на протеста отвън. Константин Пенчев подари букет с цветя на Манолова и й пожела успех, а тя от своя страна му връчи плакет.

"За мен е чест да бъда третият поред национален омбудсман на Република България. Макар и 10-годишна, институция не е в детските си обувки", заяви Манолова, цитирана от "Фокус".

Тя подчерта, че това е благодарение на Гиньо Ганев, който е положил началото на институцията и Пенчев, който я е развил и й е придал солидност, значимост, почтеност.

Манолова подчерта, че съзнава огромните очаквания, с които е натоварена институцията в нейно лице и подчерта, че вече са й се обадили стотици хора. 

"Днес държавата с нейната организация и администрация има много пропуски, а в живота пропуските се измерват с човешки животи. Обществото има нужда от още един сензор и това е омбудсманът. С това разбиране встъпвам в длъжност и ще отстоявам тази позиция. Ще принуждавам администрацията да работи за всеки човек. Битката може да изглежда трудна и непосилна за един човек, но ще водя битка с бездушието на институциите", каза още тя.

Манолова изтъкна, че стотици хора са се свързали с нея през последните месеци.

След официалната церемония тя ще се срещне с неправителствени организации, а в 13:30 часа ще бъде открита първата приемна за граждани на новия омбудсман.

Мая Манолова беше предложена за национален обществен защитник от левицата. Тя бе избрана през юли, когато за нея гласуваха 129 депутата, а за досегашния омбудсман Константин Пенчев, който по-късно бе избран за конституционен съдия - 82-ма.

Тогава се проведе първи протест срещу избора й, но пред парламента - основно с мотива, че е избрана непрозрачно с тайно гласуване.

В началото на октомври тя положи клетва пред парламента като омбудсман и правомощията й като народен представител бяха прекратени.  
Тогава Манолова заяви:

"Не очаквайте да бъда тиха и кротка, чрез мен ще говори гневът на българските граждани".

АНКЕТА: Одобрявате ли избора на Мая Манолова за омбудсман?