Протестът в София започна от градинката при Народното събрание към 11 часа.

Около 200 души се събраха там, като към родителите на деца с увреждания се присъединиха граждани, представители на неправителствени организации и хора с увреждания.

Към протеста се присъединиха и депутатите от "БСП лява България", които по-рано напуснаха пленарна зала в знак на протест срещу това, че ГЕРБ не прие в момента да бъдат разглеждани техни законопроекти за подпомагане на деца с увреждания.

Протестиращите са категорични, че хората с увреждания в България продължават да съществуват по възможно най-жалкия начин, а държавата продължава да неглижира техните нужди и права.

Те издигнаха плакати с лозунги: „Спрете да се гаврите с нас“; „Внимание! МТСП ни изтребва“ и „Стоп на геноцида над деца с уреждания“, както и плюшени играчки и черни балони, предаде "Фокус".

Вижте снимки >>>

С викове "Оставка" протестиращите посрещнаха социалния министър, която заедно с депутати от ГЕРБ, се опита да им обясни приетите от МС промени вчера. Русинова обаче не пожела да говори чрез мегафона, а родителите не пожелаха да влязат в парламента за разговор.

Пред медиите социалният министър припомни решението на правителството да въведе нов модел за подпомагане на децата с увреждания - месечна сума за дете с увреждане от 350 до 930 лева, в зависимост от степента на увреждане, и родителят да решава как да я използва. Това ще стане от следващата година и ще струва 50 млн. лв. на бюджета.

Родителите признаха, че оценяват положително въвеждането на твърда месечна сума за децата с увреждания. Те обаче не смятат, че това решава цялостно проблема, защото след като детето навърши пълнолетие, то започва да получава инвалидна пенсия, която е в значително по-нисък размер - средно около 200 лева месечно.

В тази връзка министър Русинова заяви, че се предприемат стъпки за създаване на дневни центрове и за лица с увреждания над 18 години.

Родителите на пълнолетните деца се чувстват несигурни и заради това, че през няколко месеца трябва да кандидатстват за личен асистент, като по този начин си осигуряват макар и минимално допълнителен доход, с който да се грижат за децата си.

Те искат гарантиране на асистентската помощ, без да кандидатстват през няколко месеца, и припомниха, че след като детето навърши 18 години, то започва да получава мизерна инвалидна пенсия, а потребностите му остават същите.

Протестиращите настояват да се довърши и реформата в системата на ТЕЛК, да бъдат предприети стъпки за прилагането на Конвенцията на хора с увреждания, да се регламентира личната помощ на нуждаещите се хора.

Протестиращите искат още да се създаде регистър на хората с увреждания, както и да има единна електронна система за нуждите на ТЕЛК и НЕЛК. Електронните досиета ще помогнат в борбата с "фалшивите инвалиди".

"Системата е готова от години, но не се въвежда", посочи пред БНР д-р Боряна Холевич, председател на ТЕЛК-София.

Тя бе категорична, че не социални работници, а лекари трябва да решават от какво имат нужда хората с увреждания.

Присъстващите поставиха и срок до месец за предприемане на действия. В противен случай ще започнат гладни стачки и протести пред сградата на правителството, обяви една от майките.

При предишния протест служител на Социалното министерство ги нарече "кухи лейки", което предизвика огромен скандал и напрежение. Служителят беше уволнен. 

Днес протести на майки с деца с увреждания имаше и в други градове в страната.