Протестиращите срещу циганските своеволия бяха около 5000 души, а маршрутът на протестното шествие бе от сборния пункт при паметника на цар Иван Асен II към центъра на града. Те бяха охранявани от стотици полицаи и жандармеристи.

Организаторите очакваха около 15 хил. души.

Чрез озвучителна техника някои от протестиращите призоваха за оставки на политици. Това предизвика недоволството сред друга част от участниците в протеста, защото според тях това измества фокуса му.

Сред изразяващите недоволството си хора се забелязаха лозунги като „Циганите - европейска ценност на политиците“ и „Гласувайте за супата“, а някои от протестиращите носеха фланелки с надпис „Аз съм Асеновград“.

Рокери на мотори също се присъединиха към протестиращите.

Протестното шествие срещу циганските своеволия в Асеновград премина през центъра на града, първо се установи пред кръговото движение пред паметника на Александър Стамболийски, а след това протестиращите отидоха пред общината.

Те скандираха "Сърце и душа за България" и играха хоро под звуците на гайда в непосредствена близост до кордона от жандармеристи.

Различни сдружения бяха излъчили свои представители на протеста.

Към 10.30 протестиращите започнаха да се разотиват, а шествието им премина мирно и без инциденти.

В края на протеста гражданите се преместиха пред сградата на общината, където изчетоха декларация с ултимативен тон, в която изложиха своите искания. Сред тях са постигането на по-голяма сигурност за гражданите чрез увеличението на полицейските служители или създаване на „Общинска полиция“; вземане на мерки срещу незаконно пребиваващите цигани и събаряне на незаконните постройки в циганската махала. С случай, че исканията им не бъдат изпълнение, протестиращите се заканват протестите да продължат.

Стана ясно, че декларацията ще бъде изпратена до президента, Министерски съвет, отделните министерства и Народното събрание.

В петък гражданите на Асеновград са изпратили в парламента и подписка с над 10 000 подписа, в която излагат същите искания.

Антиромски протести имаше в Бяла и Смолян.