Протестът на ЦМУ беше планиран за 18.00 часа днес. От Агенция "Митници" съобщиха, че митинг-шествието се отлага за 23 юли, понеделник, от 17.30 ч.

Служителите от митническата администрация планираха да излязат на протест днес срещу преместването на централата на Агенция „Митници” от София в Русе. Те вече депозираха отворено писмо до премиера Бойко Борисов с основните им възражения.

Нежелание с планираното им преместване във Варна изразиха и от Морска администрация.
Оттам смятат, че преместването на изпълнителната им агенция ще доведе до обратния на желания ефект – ще спре работата за продължителен период от време, ще се влоши качеството на дейността и ще се стигне до неефективно изразходване на средства от държавния бюджет.

От ИАМА припомнят, че сегашната им структура е изградена след консултации с водещи администрации от европейски държави с традиции в тази сфера като Великобритания, Холандия, Германия, Дания.

Агенцията поначало е структурирана на "принципа на децентрализацията - има четири самостоятелни дирекции, разположени в градовете Бургас, Варна, Русе и Лом", се казва в отворено писмо на ИАМА. Според агенцията тази структура гарантира лесен и бърз достъп на фирми и граждани до услугите.

Подобни практики на преместване в други държави са свързани със солидни финансови компенсации, които неутрализират проблемите и дори мотивират служителите за такива промени, се казва в позицията на служителите от Морска администрация.
"Оказва се, че всъщност цялата финансова тежест на реформата ще бъде за сметка на самите служители. Предлаганите компенсации на отказалите да се преместят във Варна с „до две заплати” звучи преднамерено обидно и подигравателно", смятат в ИАМА.